menu

Magnus - Arjen Lubach (2011)

mijn stem
3,71 (40)
40 stemmen

Nederlands
Psychologisch

318 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

Wanneer zijn jeugdliefde Caro het uitmaakt en een relatie begint met een singer-songwriter van luisterliedjes, rest Merlijn niets anders dan zijn ellende te compenseren met liederlijke uitspattingen. Dat lucht even op, tot er een bericht van zijn creditcardmaatschappij binnenkomt met de verontrustende mededeling dat er in zijn naam allerlei vreemde uitgaven zijn gedaan in een pretpark in Zweden. Het verlies van Caro, de drang naar avontuur en de steeds slechtere band met zijn vrienden doen Merlijn besluiten naar Stockholm af te reizen om de geheimzinnige dief te ontmaskeren. Een probleem: zijn epileptische aanvallen, waardoor hij stukken uit het meest recente verleden kwijt is. Op zijn zoektocht in Zweden blijkt de waarheid verregaander gevolgen te hebben dan hij als amateurdetective kon vermoeden. Nieuwe ontmoetingen en bizarre onthullingen zorgen ervoor dat Merlijn zijn herinneringen aan zijn oude bestaan in Nederland grondig moet bijstellen.

zoeken in:
avatar van liv2
4,0
Wanhopige roadtrip, mooie karakters, goede thematiek en een geweldige inkijk op de stad Stockholm. Toch wel een aanrader!

4,0
Wat voor soort thema's worden er behandeld?

avatar van liv2
4,0
Tja, een hele hoop zoals daar zijn: volwassen worden, liefdesverdriet, gemis,verlangen naar liefde, melancholie, zich beperkt voelen, op zoek zijn naar erkenning....
Het lijkt misschien zwaar op de hand maar dat is dit boek hoegenaamd niet!

avatar van Donkerwoud
Ik heb Arjen Lubach wel eens ontmoet bij een lezing en vond het een ontzettend geestige knul. Moet toch echt eens een van zijn boeken uit gaan proberen.

4,0
Dat klinkt interessant liv2. Ik ga het boek proberen. Bedankt.

4,0
Ik ben eraan begonnen maar tot nu toe is het thema liefdesverdriet vooral aanstellerij.

avatar van chiel
3,5
Maar toch een prachtig boek, ondanks de aanstellerij, Hando?

4,0
Ja, ik heb doorgezet en ben omgeslagen.

avatar van chiel
3,5
Ok, ik vond m wel aardig, maar allemaal iets te bedacht en met minder humor dan ik had verwacht.

4,0
Of het te bedacht is is misschien wel een aardige discussie. Er staan namelijk een hoop overpeinzingen in over toeval en je zou kunnen beweren dat wat Merlijn meemaakt helemaal niet zo vreemd is als het in eerste instantie overkomt en dus ook niet 'te bedacht is'.

avatar van s0njaa
4,0
Dit boek ligt al zo lang te wachten om gelezen te worden. Morgen beginnen

avatar van mjk87
3,5
De quarterlifecrisis beschreven door Lubach; vermakelijk.

We volgen een laat-twintiger/vroeg-dertiger Merlijn Kaiser die het niet slecht heeft - zeker niet!- maar wel zich afvraagt waar hij beland is en of dat alles is. Zijn vriendin is zomaar weg, zijn vrienden zijn niet meer van vroeger en zijn jeugd en studententijd liggen achter hem. Boudewijn de Groot met Voor de Overlevenden is nooit ver weg - en ja, Lubach zelf verwijst ook veel, vooral naar de bekendere namen waarvan ik dan constant aan gemakzucht denk. Of hij wat liedjes luistert en er dan maar in gooit. Geen slechte muziek trouwens, maar voeg het iets beter in.

En verdwijnt hij zelf, naar Zweden en gaat op onderzoek uit. Dat is duidelijk het sterkste deel, met leuke beschrijvingen van Stockholm, wat diepere interessante lagen, een inkijk in het schrijverschap, fijne en goed uitgewerkte personage's (voor Cecilia, zoals dat vaker is met jonge meisjes als Sonja, Tony en Natasja) en vooral heel veel sfeer en humor. Merlijn is even terug in zijn oude tijd, zo tussen studenten en heeft een doel in het leven gevonden: kortom, hij is weer gelukkig. En willen we dit niet allemaal, zomaar er vandoor gaan en eeuwig reizen? Daarnaast is Lubach goed in het optekenen van verliefdheid, situatie's (je merkt dat hij scenario's schrijft) en dan vooral in de kleine gebaren.

De hele derde akte daarna, vrijwel volledig plotgedreven en vooral om de eindjes aan elkaar te knopen, vond ik van een minder niveau. Vermakelijk, maar meer ook niet. We kennen iedereen en er wordt inhoudelijk eigenlijk weinig meer toegevoegd, behalve dat je antwoord krijgt op de meeste vragen (en die een klein beetje teleurstellend zijn). En ergens halverwege richt Lubach zich tot een 'je' (Cecilia?), geen idee waarom eigenlijk. En verder zijn plot en thema's wat voorspelbaar, dat zeker de derde akte daardoor minder maakt, maar in het begin heb je er nog geen last van.

Al met al een prima deel dat een beter slot had verdiend, 3,5*.

NB. Lubach laat zijn hoofdpersoon een toneelstuk schrijven, waar ook mobieltjes in voor komen en andere moderne media. Hij zegt dat het zijn tijd is en dus dat kan gebruiken. Shakespeare was wellicht nu ook videokunstenaar geworden. Interessant, vooral omdat ik een hekel eraan heb als dat soort zaken voor komen in boeken. Facebook. de iPhone, Youtube, etc. Dit wat Lubach schrijft zet me wel aan het denken even.

4,0
Het boek heeft een goed uitgangspunt wat weet te boeien. Ik heb dit boek gelezen toen ik voor kortere tijd in Stockholm woonde, dus er zat wel wat herkenning in van de beschreven plekken.

Wel jammer dat op het laatst de "antwoorden" inderdaad wat onbevredigend zijn, zoals mjk87 ook al aangaf.

4,0
Leuk boek dat vlot leest. Open einde dat me lichtjes ontgoochelde... Niettemin aanrader om te lezen in deze Coronatijden...

Gast
geplaatst: vandaag om 21:19 uur

geplaatst: vandaag om 21:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.