menu

Adolf & Eva & de Dood - Jeroen Brouwers (1995)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Biografie

151 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Brouwers belicht in vier sterk met elkaar samenhangende biografische essays het gecompliceerde karakter van de dictator die onverminderd historici en politicologen blijft fascineren. Achter de wrede Führer ging een mens schuil die Adolf heette. Juist dit persoonlijke leven, het gezicht van Hitler achter zijn masker van staatsman, dictator en massamoordenaar, wordt door Brouwers op een opmerkelijke, nieuwe wijze belicht.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Ergens in de jaren twintig bevond Klaus Mann zich in de Carlton Tearoom in München. Daar zag hij - in rozig discreet licht en gedempte muziek, omringd door bergen gebak - Hitler zitten, wiens voorkomen hem sterk deed denken aan Fritz Haarmann, de seriemoordenaar en kannibaal uit Hannover die minstens 24 jonge daklozen om het leven had gebracht.

'Zoiets komt nooit aan de macht!' dacht Klaus Mann toen nog. 'Ik was heel zeker van mijn zaak, toen ik naar de uitgang liep. Je bent een nul, Schicklgruber. Je komt niet verder dan één lustmoord, op zijn best!'

Brouwers gaat met name dieper in op de zelfmoord van zowel Adolf Hitler als Eva Braun, maar biedt tevens geheel nieuwe inzichten omtrent Hitler zelf. Er staan ook foto's in het boek; soms zie je van die oude foto's van Hitler samen met zijn hond Blondi en dan krijg ik altijd zo'n medelijden met die hond. Dieren zijn vaak de vergeten slachtoffers van oorlogen; waarschijnlijk omdat we er in vredestijd ook niet zo leuk mee omgaan.

Blondi is maar 4 jaar geworden.

avatar van the Cheshire cat
4,0
the Cheshire cat schreef:
Hitler samen met zijn hond Blondi

En met zijn rechterhand liet hij zien hoe hoog Blondi kon springen.

avatar van Robsessie
4,0
In vier episodes schetst Brouwers een alternatieve biografie van Adolf Hitler, "Voor iedereen die gezworen heeft nooit meer een boek over Hitler te lezen". Van zijn geboorte in Braunau tot de dood in Berlijn.

Het is die dood, of beter gezegd: de dubbele suïcide van de pasgetrouwde Adolf en Eva, die de reden is voor deze bundel. We beginnen nog wel lollig in het geboortedorp, waar niemand met Brouwers wil spreken en men hem ervan verdenkt een neonazi te zijn. Ook het essay daarna over de gelijkenissen tussen Duitse seriemoordenaars van begin 20e eeuw en één van de grootste moordenaars van diezelfde eeuw is verrassend luchtig, gezien het onderwerp.

Vervolgens is er een essay over de beeltenis, het gezicht, van de dictator en het propagandateam achter hem, om uiteindelijk uit te komen bij het laatste essay, waar het allemaal om draaide: Hitler en zelfmoord. Het blijkt dat hij van jongs af aan geobsedeerd was door zelfmoord en er in zijn leven veelvuldig mee geconfronteerd werd.

Op z'n Brouweriaans neergepend allemaal, in de stijl van De Laatste Deur. De bundeling van deze vier stukken behoort mijns inziens wel tot de betere essays over zelfmoord die hij geschreven heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.