menu

Tiger, Tiger: A Memoir - Margaux Fragoso (2011)

Alternatieve titel: Tijger, Tijger

mijn stem
3,85 (10)
10 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

336 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

‘Mag ik met je spelen?’ Op een zomerdag in 1985 ontmoet Margaux Fragoso de veel oudere Peter Curran in het buurtzwembad en stelt hem precies die vraag. Zij is zeven, hij is eenenvijftig. Wanneer Peter haar en haar moeder uitnodigt om bij hem thuis langs te komen, treft het meisje er een waar kinderparadijs aan. Haar moeder is niet in staat om goed voor Margaux te zorgen en leeft in een constante angst voor haar agressieve echtgenoot. Ze is Peter dankbaar voor alle aandacht die hij aan haar dochter besteedt en binnen de kortste keren brengt Margaux al haar tijd met Peter door. Gaandeweg neemt hij de rol aan van Margaux’ vriend, vader en minnaar. Fragoso’s memoires geven een ongekende inkijk in het hart en de ziel van de pedofiele man die haar van haar jeugd beroofde.

zoeken in:
avatar van Freud
Zij was 7, hij 51. Ze hadden 15 jaar een relatie. Hoe ze als kind in de val van een pedofiel liep, vertelt Margaux Fragoso in haar verbijsterende egodocument. (...) Met behulp van de honderden brieven die hij haar geschreven had, haar eigen dagboeken, de mappen met foto’s die hij van haar had aangelegd en andere memorabilia schreef ze dit grafschrift van een vergiftigde jeugd, ook om anderen te waarschuwen. Een boek om van te rillen.

Volledige recensie op nrcboeken.nl

4,5
Wow wat heeft ze dat mooi opgeschreven! Te walgelijk voor woorden, een vies boek, maar door de manier waarop ze het heeft geschreven kan je doorlezen. Ze is niet verwijtend, althans niet als ze haar ervaringen deelt vanuit het kind-perspectief en dat is knap. In haar nawoord laat ze duidelijk weten hoe deze man haar jeugd heeft bezoedeld, maar ook daarin niet echt een verwijt maar een waarschuwing, chapeau!

BeanDirection
In Tijger, Tijger vertelt de Amerikaanse Margaux Fragoso over haar 15-jaar durende relatie met de 51-jarige Peter Curran, terwijl zij nog maar 7 was. Margaux komt uit een gezin dat bestaat uit de agressieve vader Louie en moeder Sandy, die leidt aan een psychische stoornis. Door deze psychische stoornis denkt moeder Sandy dat ze niet voor haar dochter kan zorgen, terwijl Louie verslaafd is aan drank en overspel. Alle ingrediënten die erop wijzen dat dochter Margaux snel onder deze thuissituatie zal bezwijken. Maar deze illusie verandert snel als Margaux kennis maakt met Peter bij het zwembad.

Peter neemt Margaux mee naar zijn huis, dat voor Margaux snel wordt gezien als een waar speelparadijs. Geen wonder ook dat Margaux hier veel vaker wil komen, en dat ziet moeder Sandy ook zitten, die niet meer samen kan leven met haar man Louie. Peter en Margaux spenderen hun dag met spelletjes en wandelen met Peters hond Paws. Maar dan, op de verjaardag van Peter, wil hij van Margaux ook een cadeau dat haar en hem heel gelukkig zal maken.

Wat volgt is een verhaal vol met verhaallijnen die zo uit Goede Tijden, Slechte Tijden kunnen zijn gejat: overspel, intriges, leugens, de groei van een meisje waarin zij wordt dwars gezeten door haar vriend, alcoholverslaving en vooral pedofilie. Dat zijn de voornaamste dingen waarin je soms begint te twijfelen aan het autobiografische gehalte van dit boek. Fragoso lijkt toch graag een spannend boekje te willen schrijven en ik heb zo mijn twijfels bij de 'eerlijkheid' in dit boek.

Toch een mooie 3,5 voor dit boek, omdat het toch wel makkelijk leest.

Het boek heb ik (nog) niet gelezen, maar dat hoeft volgens mij niet om te weten dat Fragoso een verschrikkelijke jeugd heeft gehad. Je hoopt dan dat ze na zo'n hel toch nog ergens het geluk kan vinden. Als dat gelukt is heeft ze er maar heel kort van kunnen genieten.

Margaux Fragoso is op 37 jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker overleden..

R.I.P. Margaux Fragoso 1979 - 2017

Gast
geplaatst: vandaag om 20:28 uur

geplaatst: vandaag om 20:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.