menu

Elektriciteit - Rob van Essen (2010)

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch / Sociaal

176 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Een dichter die zijn vroegere leraar Nederlands het zwijgen wil opleggen, een man die na zijn zelfmoordpoging ontdekt dat het noodzakelijk is dat je vrienden maakt, een gescheiden vader die per se de achttiende verjaardag van zijn zoon wil vieren, een vrouw die opeens zeker weet dat haar kind iets verschrikkelijks zal overkomen – de verhalen uit Elektriciteit worden bevolkt door mensen die de greep op de gebeurtenissen dreigen te verliezen en erachter komen dat alles anders is dan ze altijd hebben gedacht. Dankzij de laconieke toon hebben de verhalen toch iets aangenaam luchtigs, ook al vallen er doden en spatten relaties uit elkaar.

zoeken in:
avatar van Freud
In de verhalenbundel Elektriciteit etaleert Libris-genomineerde Rob van Essen zijn achteloze klasse in een groepsportret van gewone mensen. (...) In de loop van deze twintig uitstekende, droogkomische en fijnzinnige kortverhalen ontstaat een groepsportret van mensen zoals u en ik, die zich hardnekkig vastklampen aan het eigen gelijk en snel de gordijnen dichttrekken voor wat hen niet zint. Omdat anders te veel op de helling komt te staan.

Volledige recensie op standaard.be


Alle twintig verhalen in Elektriciteit, hoe luchtig en geestig ook verteld, moeten het hebben van hun narrigheid, dat toch wel het keurmerk van Van Essen genoemd mag worden. (...) In alle verhalen van Van Essen zie je de behoefte aan licht in de duisternis, een vonk die overslaat. ‘Ik vind elektriciteit de mooiste uitvinding die ooit is gedaan’, zegt de man in het titelverhaal, die op zoek is naar zijn biologische vader. Hij struint rond in een buitenwijk en vat post voor een helder verlicht huis waar een zestigplusser woont. Of dat zijn vader is, of een willekeurige man op leeftijd, blijft in het midden, maar duidelijk is wel dat het idee hem bevalt om bij iemand te horen.

Volledige recensie op nrcboeken.nl


Verrassende openingen, uiteenlopende personages en soepele dialogen, Van Essen kan veel met weinig woorden maar wat vooral opvalt, is de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn verhalen vertelt. Met compassie en humor wekt Van Essen zijn personages tot leven; een doorlopende voorstelling die geen moment verveelt.

Uit De Volkskrant.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:08 uur

geplaatst: vandaag om 08:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.