menu

The Emperor of All Maladies - Siddhartha Mukherjee (2010)

Alternatieve titel: De Keizer Aller Ziektes: Een Biografie van Kanker

mijn stem
4,36 (11)
11 stemmen

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

592 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

De keizer aller ziektes, een biografie van kanker, beschrijft de ziekte van de eerste gedocumenteerde gevallen duizenden jaren geleden tot de dag van vandaag en biedt zelfs een blik in de toekomst. Het is een verhaal van vindingrijkheid, veerkracht en doorzettingsvermogen, maar ook van overmoed, paternalisme en onbegrip. Mukherjee doet verslag van decennia van ontdekkingen, tegenslagen en overwinningen tot en met de razendsnelle hoopvolle ontwikkelingen van de laatste tien jaar. Het boek leest als een literaire thriller, met kanker als hoofdpersoon.

zoeken in:
avatar van Freud
Magistrale, gedurfde en aangrijpende geschiedenis van de 'keizer aller ziektes'. (…) ‘Een behandelend arts/onderzoeker met een gouden pennetje is al zeldzaam, maar als dat dan ook nog wordt gecombineerd met analytisch vermogen, het talent om complexe zaken helder uit te leggen, een subtiel gevoel voor de historiciteit en de feilbaarheid van het medisch denken plus de durf om een ontzagwekkend grote greep te doen – dan heb je iets bijzonders in handen.

Volledige recensie op nrcboeken.nl


Een monumentaal boek over kanker, dat is De keizer aller ziektes van Siddhartha Mukherjee. Bij het woord 'kanker' denken de meeste mensen ongetwijfeld aan dood en verdoemenis, maar Mukherjee schreef een monument voor het leven en een ode aan de menselijke inventiviteit. Hij voltrekt een literaire en wetenschappelijke krachttoer. Hij schrijft een geschiedenis van de ziekte in een caleidoscopisch panorama dat zich uitstrekt over eeuwen en continenten en verweeft spelenderwijs tientallen perspectieven en verhaallijnen.

Volledige recensie op standaard.be

avatar van eRCee
Bijzonder! Ben hier zeker benieuwd naar.

avatar van Pieter
Helaas een biografie die niet eindigt met de dood van het subject...

avatar van Donkerwoud
4,5
Klinkt fascinerend.

avatar van Donkerwoud
4,5
Dit maakt de verwachtingen helemaal waar. Met een prettig gevoel voor pathos en sfeer wordt er een levendig beeld geschetst van de duizenden jaar durende strijd tegen kanker. Het levert een zeer toegankelijke roman op die leest als een episch heldendicht vol met wetenschappers die zich op een bepaald punt in de geschiedenis bevinden in hun zoektocht naar passende geneeswijzen. Daarmee worden hun ingewikkelde morele dillema's en wetenschappelijke beperkingen pijnlijk invoelbaar gemaakt.

Wat helpt is dat Mukherjee een zeer empathische schrijfstijl heeft en steeds de terugkoppeling maakt naar wat de gevolgen zijn geweest voor de patiënt. Daarom verwijst hij ook steeds terug naar zijn eigen ervaringen als behandelend arts. Die passages zijn waarschijnlijk nog wel het meest ontroerende van het werk omdat zij zo treffend de pijn, de hoop en de verwachtingen van de kankerpatiënt beschrijven. Het heeft hiermee een zeldzame combinatie van wetenschappelijke autoriteit en de speelsheid van de fictie-auteur. Zelfs de minder interessante elementen, zoals statistiek en onderzoek, worden beschreven op een manier dat zij een soort spanning opwekken.

Elke avond opnieuw verloor ik mij in een nieuw verhaaltje in een nieuw tijdvak en leerde ik als lezer weer iets meer over die ongelofelijk interessante materie rond kanker en het onderzoek ernaar. Het is maar te hopen dat er nog eens zo'n ambitieus werk van deze schrijver komt.

avatar van Donkerwoud
4,5
Tot 11 juli te zien op NPO, een driedelige verfilming van deze roman. Vond het boek wat smakelijker - meer een medisch-historische thriller - maar het is een respectvolle, hoogst interessante bewerking geworden: Alles van Kanker: biografie van een sluipmoordenaar kijk je op npo.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 06:18 uur

geplaatst: vandaag om 06:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.