menu

The Masque of Africa: Glimpses of African Belief - V.S. Naipaul (2010)

Alternatieve titel: Het Masker van Afrika: Impressies van Afrikaans Geloof

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Reis / Esoterisch

256 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Naipaul probeert in 'Het Masker van Afrika' de invloed vast te stellen van het geloof (in inheems animisme, in vreemde godsdiensten als het christendom en de islam, in de cultus van leiders en de mythische geschiedenis) op de vooruitgang van de beschaving. Hij begint zijn Afrikaanse reis in Oeganda, in het midden van het continent, gaat naar Ghana, Nigeria, Ivoorkust en Gabon en eindigt helemaal beneden, in Zuid-Afrika. Hij peilt naar de ziel van de Afrikaan. Hoe komt het dat de islam en het christendom die dit continent samen met de slavernij en de koloniale uitbuiting zijn binnengedrongen, de Afrikaan zo konden verscheuren en onzeker maken maar zijn heidens substraat nooit konden vernietigen? En wat zijn daarvan de gevolgen?

zoeken in:
avatar van Freud
“Het masker van Afrika” is een somber maar geen eenduidig boek. Naipaul blijft, ondanks zijn leeftijd en de vermoeidheid die hij af en toe eerlijk toegeeft, een schrijver van verzorgd en opmerkzaam proza. Sommige critici vonden hem vooringenomen en selectief, maar dit is geen handboek of antropologische studie, wel het boek van een geoefend en eigenzinnig reiziger die zich nooit door een mode liet beïnvloeden of door welk correct denken liet afschrikken.

Volledige recensie op cobra.be

3,0
Toch wat teleurstellend boek. Naipaul houdt het zoals gebruikelijk qua taalgebruik simpel en is effectief met zijn woorden, wat soms wat droog overkomt. Hetzelfde geldt voor zijn verhalen; het zijn niet meer dan naar het boek gebrachte gesprekken, soms interessant, soms niet interessant, maar altijd afstandelijk. De gesprekken worden minimaal afgewisseld met ondernemingen van Naipaul zelf, bijvoorbeeld wanneer hij een medicijnman bezoekt. Hierin is Naipaul echter zo stijfjes dat het boek nooit tot leven komt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.