menu

Gstaad 95-98 - Marek van der Jagt (2002)

mijn stem
3,83 (43)
43 stemmen

Nederlands
Psychologisch

316 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

Mensen die niets kunnen worden, moeten worden wat ze spelen. Dat is voor de jonge François Lepeltier de kern van het overleven. In een onbewaakt ogenblik door een Franse donshandelaar verwekt op kamer 17 van een hotel in Heidelberg en opgegroeid in de woonkamer van een pension in het Duitse Baden-Baden, bereidt hij zich in stilte voor op de rol die zijn glansrol zal worden: sommelier van het vermaarde Palace Hotel, hoog in de bergen van het Zwitserse Gstaad. Maar wie zo hoog gestegen is, kan alleen nog maar vallen. En hoe. François Lepeltier: `Iedereen verlangt naar pijn, anders was ik wel alleen gebleven, anders had men mij wel gemeden, of was ik meteen uit de gemeenschap verwijderd.

zoeken in:
3,5
Een leuk, maar wel ontzettend idioot boek. Omdat hoofdpersoon Francois Lepeltier zo afgescheiden van andere mensen opgroeit en niet naar school gaat, is het echter niet volkomen ongeloofwaardig wat er beschreven wordt, en de groei van de hoofdpersoon wordt mooi beschreven. Minpuntje is wel dat het boek iets korter had gekund, want ik had niet het idee dat elke gebeurtenis echt essentieel was. Toch was ook geen enkel stuk storend, waardoor het vlot en makkelijk las. Vooral ook een fijn boek om er af en toe eens bij te pakken, omdat het niet zo moeilijk was de draad weer op te pakken, aangezien zich lange stukken op één locatie afspeelden.
Al met al een bijzonder en vermakelijk boek.

Kleine 4*

avatar van thomzi50
3,5
Erg aardig boek, maar niet meer dan dat. Het kwam op mij meer over als een opeenstapeling van idiote momenten dan een echt verhaal, het einde kwam dan ook redelijk onverwachts en had net zo goed 100 blz. later of eerder kunnen komen. Het is erg zorgvuldig en duidelijk geschreven, dat staat mooi tegenover de absurde gebeurtenissen in het boek. Alle belachelijke momenten worden nog redelijk realistisch gemaakt doordat de hoofdpersoon zo afgezonderd van de overige mensen is opgegroeid. Maar toch was het boek voor mij niet meer dan dat eigenlijk. Gewoon absurde verhalen, zorgvuldig beschreven vanuit het perspectief van een afgezonderde, rare jongeman, dat facet van het boek was erg interessant, maar dat was dan gelijk ook alles wat er aan te beleven viel. 3,5*

4,0
Erg leuk en erg bizar zoals de meeste boeken van Grunberg.

avatar van -JB-
2,5
Grunberg op herhaling. De hoofdpersoon in dit boek is zoals we van Grunberg gewend zijn, wereldvreemd. Het verhaal is inderdaad niet gestroomlijnd maar een opeenstapeling van fragmenten. Hierdoor vind ik het een van de mindere boeken van Grunberg. Grunberg heeft boeken geschreven waar veel meer verhaal in zat en die toch de kenmerkende humor en vreemde gebeurtenis bevatten.
Hierdoor was dit boek voor mij een tegenvaller. Een herhaling van het bekende, alleen duidelijk minder dan andere boeken.

Ik las dit boek uit, waarna ik achterbleef met een erg naar gevoel. Een zwartgallig, luguber boek, maar geweldig geschreven. Voor mij het beste 'van der Jagt ' boek. Op sommige momenten krijg je zelfs medeleven met de geschifte hoofdpersoon.

een 4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 21:49 uur

geplaatst: vandaag om 21:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.