menu

Tree of Codes - Jonathan Safran Foer (2010)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur

140 pagina's
Eerste druk: Visual Editions, London (Verenigd Koninkrijk)

Je kunt over een stad vliegen of er doorheen lopen: jouw reis beïnvloedt wat je ziet en hoe je kijkt. Als vanzelf breng je de vorm van een gebouw in kaart, de tijd die je nodig zult hebben om aan de andere kant te komen, van het kruispunt, van ruimtes en gaten. Het resulteert in een persoonlijk verhaal, verstrikt in de eindeloze verhalen van de stad. Iets eenders gebeurt in boeken, al zijn we ons dat maar zelden bewust. Wanneer de reis van de lezer letterlijk verloopt, van het ene woord naar het andere, van pagina naar pagina, van een tijd terug naar twee minuten geleden, wordt tijd een bepalende factor in onze leeservaring. De gaten tussen woorden en pagina's - alles aan een boek dat geen inkt is - resoneren. Dit is precies wat er gebeurt in Tree of Codes: een uitzonderlijke trip door de lagen van tijd en ruimte, die spelen bij de omgang met een boek en de opstapeling van woorden erin. Met grote behendigheid neemt Jonathan Safran Foer zijn toevlucht tot sculpturale middelen om een verhaal te creëren. Zijn boek vol gaten is hierdoor een soort van interactief papieren-sculptuur geworden. De complexiteit van het binnenwerk ligt in het feit dat het effect niet van een computerscherm is af te lezen. De teksten in het boek zijn niet van de hand van Safran Foer. De brontekst is namelijk een verhalenbundel van ‘The Street of Crocodiles’ van schrijver Bruno Schulz. Te midden van een wereld gevuld met beeldschermen smeedt hij verhaallijn, materialiteit en de leeservaring van de lezer tot een boek dat zich zijn eigen lijf herinnert.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Ik heb lang getwijfeld over dit boek. Is het wel een boek? Of is het een sculptuur in boekvorm? Of een gebeeldhouwd boek? Hoe dan ook een uniek geval en daarom verdient het dan ook een plek op boekmeter.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:29 uur

geplaatst: vandaag om 09:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.