menu

The Calling of the Grave - Simon Beckett (2011)

Alternatieve titel: Niets Blijft Verborgen

mijn stem
3,59 (17)
17 stemmen

Engels
Thriller

336 pagina's
Eerste druk: Bantam, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'Een. Twee. Acht. Dat zijn de getallen van ontbinding. De verhouding waarin alle organismen, groot en klein, rotten. In lucht, in water, in aarde. Vooropgesteld dat het klimaat hetzelfde is, doet een ondergedompeld lichaam er tweemaal zo lang over om af te breken als een lichaam dat aan de oppervlakte is gebleven. Onder de grond duurt het acht keer zo lang. Een. Twee. Acht. Het is een eenvoudige formule, en een onontkoombare waarheid. Hoe dieper ze begraven liggen, de doden kunnen toch hun aanwezigheid aangeven. Niets blijft voor altijd verborgen.' Forensisch antropoloog David Hunter gaat opnieuw naar Dartmoor, waar acht jaar geleden een onderzoeksteam de graven van twee meisjes zocht... en niets vond.

zoeken in:
avatar van DMF
3,5
DMF
The Calling of the Grave is het vierde deel over forensisch antropoloog David Hunter. Een verhaal dat wel iets anders is dan de voorgaande drie delen en helaas niet zo sterk is als deel twee en drie. Toch zet Simon Beckett weer een vermakelijke thriller op poten waar je snel doorheen vliegt.

In de eerste drie boeken was er steeds een onbekende moordenaar bezig dood en verderf te zaaien en het was aan David Hunter om te ontrafelen hoe ze de crimineel konden pakken. Hunter is helemaal thuis als het gaat over de (ontbinding van) het menselijk lichaam en daar werd in de eerste drie boeken ook veel nadruk op gelegd. In dit vierde deel is dat toch anders. Het eerste deel gaat wel over een gevonden lijk en de aanwijzingen die daarbij komen kijken, maar de overige ruim tweehonderd pagina's gaan toch over andere zaken. Onder meer over de verhoudingen binnen het politiekorps. Dat werd soms wel wat overdreven, ondanks dat er best een kern van waarheid in zal zitten.
Dit keer denken Hunter en consorten van meet af aan te weten wie de moordenaar is, waardoor het hele uitgangspunt veranderd. De moordenaar blijkt een gigantische kale man te zijn, wiens eigenschappen overigens tot uitentreuren herhaald werden. Dat kon best wat minder. De man, Jerome Monk genaamd, wordt verantwoordelijk gehouden voor een aantal moorden van jaren terug, maar is inmiddels ontsnapt en bezoekt politiemensen die te maken hadden met zijn arrestatie. Het werk van Hunter, wat ik juist zo interessant vond in de voorgaande verhalen, is hier dus niet echt nodig en blijft, op het eerste deel na, ook zo goed als afzijdig. Al snel wordt het verhaal een kat-en-muisspel, waarbij de verhoudingen wel steeds blijven verschuiven. Het leest daardoor heel erg vlot en het is zeker vermakelijk, maar wel duidelijk anders dan de voorgaande boeken en de weg die Beckett nu kiest, vind ik minder sterk.
Spannend blijft het wel, al vond ik niet elke twist even verrassend en werd het richting het einde wel ietwat vergezocht. Aan de andere kant worden de losse eindjes ook wel heel aardig aan elkaar geschreven en de plot rond de moordenaar is nog best leuk.

Al met al is The Calling of the Grave een leuke toevoeging aan de David Hunter reeks, maar niet zo sterk als deel twee en drie. Het verhaal heeft een andere insteek en het werk van Hunter komt er mijns inziens te weinig in naar voren. Spannend is het wel, al is het verhaal zelf niet altijd even verrassend. Toch wordt alles leuk aan elkaar geschreven en is het uiteindelijk toch weer vlot lezende en solide thriller.

* * * ½

Gast
geplaatst: vandaag om 06:48 uur

geplaatst: vandaag om 06:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.