Het Verlangen - Hugo Claus (1978)

Alternatieve titel: Desire

mijn stem
3,36
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Michel en Jaak, twee vaste stamgasten uit het Vlaamse café 'De Eenhoorn', besluiten naar Amerika te gaan om daar geluk en avontuur te zoeken. De trip verloopt echter anders dan gehoopt.

1 BERICHT
zoeken in:
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
"Het verlangen", een vrije Claus bewerking van het boek Job. Jaak en Michel gaan op zoek naar de zin van het leven - het kroegenbezoek hangt hen de keel uit, de Vlaamse goegemeente is pijnlijk middelmatig. De middelmaat knaagt wanneer je beseft dat je middelmatig bent. Wat doe je? Je wilt ontsnappen. Zo ook Jaak en Michel - naar de V.S.

Naar the Land of dreams, het zou de naam kunnen wezen van een flipperkast

De Verenigde Staten als het aards paradijs Claus verplaatst het verhaal naar de V.S. en bedrijft er kolder met de vaste ingrediënten die ons Belgenland smaak geven, zo wordt de Vlaamse strijd opgevoerd in een bordeel, ergens te Las Vegas. Een viertal onverlaten kunnen het namelijk niet laten "Vlaanderen Vlaams" te scanderen tijdens een feëriek stripnummer.

Michel en Jaak blijken niet in staat los te komen van hun habitat. Je kunt de jongen uit het dorp nemen, maar het dorp niet uit de jongen.. Zelfs op rondreis in de V.S. blijven ze soebatten over hun café. Een centraal idee is in dit boek afwezig, het boek drijft op het elastische taalspel van Claus

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.