menu

The Clan of the Cave Bear - Jean M. Auel (1980)

Alternatieve titels: De Stam van de Holebeer | De Stam van de Holenbeer | Earth's Children #1 | De Aardkinderen #1

mijn stem
4,01 (139)
139 stemmen

Engels
Avontuur / Fantasy

543 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen. Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

zoeken in:
avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Kooii schreef:
Fantastisch boek; ik kon het niet wegleggen, ik blééf lezen. Ik herken dan ook wat eerder iemand aangaf; dat ik me voornam om éven een uurtje te gaan lezen en dat ik dan drie uur later het eindelijk even weglegde (en niet kon wachten totdat ik weer verder kon lezen).


Ik denk dat je mij bedoelt, soms verlang ik naar een boek dat me net als toen, bijna 30 jaar geleden, zo in zijn ban houdt. Nooit meer zo sterk meegemaakt.


Ondanks de vele minder positieve berichten over de vervolgdelen,


Daar hoor ik dus ook bij ...
verheug ik me daar toch wel op!


Ben benieuwd wat je ervan zal vinden!

4,5
Kooii schreef:
Ondanks de vele minder positieve berichten over de vervolgdelen, verheug ik me daar toch wel op!
Inderdaad de juiste instelling, gewoon met positieve gedachten doorlezen: ik heb ontzettend genoten van de vervolgdelen, en ook al zaten er soms mindere stukken tussen, het geheel blijft fenomenaal.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Deze prehistorische roman las ik heel, heel lang geleden, toen ik zelf nog een Neanderthaler was bij wijze van spreken. Voor het schrijven van haar Earth's Children-serie volgde Jean M. Auel een overlevingscursus waar zij veel opstak over jagen op groot en klein wild met primitieve middelen en over de geneeskrachtige werking van planten. Auel is zelfs een tijdje in een grot gaan wonen om zo uit eigen ervaring te kunnen vertellen; geen method-acting dus maar method-writing. Een grootse, meeslepende roman die leest als een pageturner, je leeft enorm mee met Ayla, een meisje dat de nieuwe mens in zich draagt maar opgroeit bij een groep Neanderthalers. Ondanks haar anders-zijn weet Ayla toch taboes en tradities te doorbreken. The Clan of the Cave Bear speelt zich af in een gebied dat nu de Oekraïne is, ten noorden van de Zwarte Zee, zo'n 35.000 tot 25.000 jaar geleden. Het vervolg hierop las ik ook maar vond ik aanzienlijk minder. Aan deel 3 ben ik nooit meer begonnen. Misschien later in een ander tijdperk.

avatar van liv2
4,0
Ik heb dit boek, ook zeer lang geleden, met heel veel plezier gelezen. Het staat me nog altijd bij.
Dit is een boek dat, door de originaliteit van het gegeven en door de weergaloze uitwerking ervan, elke niet-lezer toch doet lezen. Er bestaan hordes niet-lezers die soms door een hype (zie 50 tinten) ineens boekenverslinders worden en daarna weer afhaken. Volgens mij was dit toen ook zo.

En btw, het tweede boek trekt op niets. Wat niet veel goeds belooft voor de andere 4 delen die volgden. In 2011 verscheen het laatste deel:

The Land of Painted Caves - Jean M. Auel (2011)

Over en out, en spijtig voor het eerste, schitterende, deel. Daar kan ik je enkel in gelijk geven Cat!

avatar van Abeltjuh 25
3,5
Was zeer benieuwd naar dit werk, deels door het de originaliteit van de prehistorie, deels door de hoge notering op deze site. Conclusie: Een dikke pil die echter wel de moeite waard is.

Het boek is leerzaam en hoewel het suggestief is denk ik dat er redelijk in geslaagd is om een accurate beschrijving te geven van die tijd. Dat gegeven heeft me door de eerste 200 bladzijdes heen gejaagd. Daarna vervalt Auel wel in veel van hetzelfde. Toch was het geen straf om dit boek uit te lezen door de talloze omschrijvingen van het landschap en de interessante 'menselijke' omgang van die tijd. Ik denk wel dat ik dit boek nog een hogere waardering zou geven als ik iets jonger was geweest. De ideale leeftijd om dit boek te lezen is rond de 16 denk ik. Wellicht dat dat de reden is dat de generatie van mijn ouders (50-60) jaar zo lyrisch is over dit werk, zonder daarbij natuurlijk andere liefhebbers tekort te doen. Maar die generatie is wel opgegroeid met dit boek. Tot slot wil ik wel Auel aanprijzen, het getuigt van lef, doorzettingsvermogen en originaliteit om buiten gevestigde kaders te denken en zo een boek te schrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:00 uur

geplaatst: vandaag om 07:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.