menu

Baltische Zielen - Jan Brokken (2010)

mijn stem
3,90 (10)
10 stemmen

Nederlands
Historisch

462 pagina's
Eerste druk: Amstel, Amsterdam (Nederland)

In ''Baltische zielen'' beschrijft Jan Brokken de geschiedenis van Estland, Letland, Litouwen en Oostelijk Pruisen aan de hand van vijftien families. Families die beroemdheden voortbrachten. Of gewone stervelingen die meegesleurd werden door de maalstroom van opstanden, revoluties, oorlogen. Velen moesten vluchten, anderen eindigden hun leven in een Siberisch strafkamp, een Duits concentratiekamp, het slagveld of onder een Russische tank. De Baltische landen werden heen en weer geslingerd tussen de ideologieën van de 20ste eeuw, tussen tsarisme en onafhankelijkheid, nazisme en communisme, reactionair en democratisch nationalisme. De lange strijd van de Balten mondde uit in de Zingende Revolutie van 1989-1991.

zoeken in:
4,0
Alle bevolkingsgroepen die in de Baltische staten leefden, komen aan bod: niet alleen de Esten, Letten en Litouwers, maar ook de joden en de Duitsers. Alleen de Russen, die hier eeuwenlang de plak zwaaiden, worden niet belicht. Doordat zij niet door een of andere persoon vertegenwoordigd worden, blijven ze eerder een soort barbaarse kwade geesten op de achtergrond. Ik was zeer verrast te vernemen dat wereldberoemde figuren als Eisenstein, Lipchitz, Hannah Arendt en Rothko uit deze streken afkomstig waren. Helaas, niet alle persoonsbeschrijvingen zijn even boeiend.
Mij blijft vooral het idee bij dat in deze streken de geschiedenis ook helemaal anders had kunnen lopen (waar niet?) en dat het bestaan van de drie Baltische staten in zekere zin een “accident de l'histoire” is. Dat in sommige van die landen de Russen tegenwoordig zwaar gediscrimineerd worden, bevestigt mij in mijn mening dat nationalisme zelden iets goeds voortbrengt.

avatar van Donkerwoud
3,5
Leuk hoe iconische figuren (vader/zoon Eisenstein, Hannah Arendt, Romain Gary, Jacques Lipchitz) afgezet worden tegenover de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw. Het aangrijpende zit in hoe leven en werk gekoppeld wordt aan de onmacht ten aanzien van turbulente omwentelingen en valse ideologieën als antisemitisme en geïnstitutionaliseerd communisme. De betere verhalen weten een nostalgisch gekleurd gevoel van weemoed en teloorgang invoelbaar te beschrijven, maar dat geldt niet voor alle vijftien afzonderlijke verhalen. Brokken weet geen maat te houden met het opdissen van terzijdes, parallellen, namen en jaartallen; vaak resulterend in een vermoeiende opsomming van feiten boven opzwepend proza dat voor zichzelf spreekt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:16 uur

geplaatst: vandaag om 08:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.