menu

Het Complot - Cornelis van den Berg (2011)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd / Autobiografisch

192 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In de zomer van 2006 verschijnen in de media de eerste berichten over de ophanden zijnde lancering van een nieuw landelijk dagblad. De elementen zijn veelbelovend: een schatrijke financier, grote ambities en een romantische hang naar vervlogen journalistieke tradities. De onbekende initiatiefnemer en uitgever is de jonge Cornelis van den Berg. Op 23 januari 2007 komt het eerste nummer uit van gratis kwaliteitskrant De Pers. De beloofde mooie krant voor een groot publiek is een feit en even lijkt niets succes meer in de weg te staan. De reacties zijn lovend en de nieuwe krant stevent in recordtempo af op een bereik van een miljoen lezers per dag. Donkere wolken hebben zich echter boven de onderneming samengepakt. Binnen een paar maanden doen hardnekkige geruchten de ronde over snel oplopende verliezen en onenigheid achter de schermen. De omzet zou bij de verwachtingen achterblijven. Aandeelhouders en directie zouden van mening verschillen over de strategie. In april 2008 vertrekt Van den Berg na, naar verluidt, een conflict met financier Marcel Boekhoorn. Het complot is het persoonlijke verhaal van Cornelis van den Berg. Hij hekelt de zelfgenoegzaamheid en het cynisme die de Nederlandse dagbladindustrie in het begin van de 21ste eeuw kenmerken.

zoeken in:
3,0
Dit boek is een rommelig geheel geworden waarbij heen en weer geschoven wordt in de tijd en waarin een veelheid van personen komt en weer gaat. Maar het “ons kent ons’’ wereldje wordt wel aardig beschreven. De schrijver is de initiator van het gratis Dagblad De Pers. Hij “verkoopt” het idee aan miljonair Marcel Boekhoorn zodat deze miljoenen in het project stopt en daarmee dus verkeerd gokt. Kijk, het was een aardig idee en Dagblad de Pers werd bijna onmiddellijk een kwalitatief goede gratis krant met een paar goede column-schrijvers. Maar er was natuurlijk eenvoudigweg te weinig plek voor drie gratis dagkranten, vijf dagen per week, in ons kleine Nederland, voor Metro, Spits en dan ook nog Dagblad De Pers. Wat goed naar voren komt in het boek is hoe het er in het zakenleven aan toe kan gaan. Er zijn aanloopverliezen en die lopen per dag op. En voorshands zullen die verliezen wel zo’n een a twee jaar doorlopen en waarschijnlijk nog wel langer. Als geldschieter valt het dan niet mee om rustig te blijven afwachten als de voornaamste spelers aan de top van het project het ook nog eens vaak met elkaar oneens zijn. Een interessant boekje over de geschiedenis van deze gratis krant in Nederland, maar geen hoogstaande literatuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:34 uur

geplaatst: vandaag om 13:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.