menu

The Real Frank Zappa Book - Frank Zappa en Peter Occiogrosso (1989)

Alternatieve titel: Het Echte Frank Zappa Boek

mijn stem
4,64 (7)
7 stemmen

Engels
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

352 pagina's
Eerste druk: Poseidon Press, New York (Verenigde Staten)

Frank Zappa (1940-1993) was een van meest inventieve en controversiële artiesten van de afgelopen twintig jaar. 'The Real Frank Zappa Book' is samengesteld uit essays met allerlei informatie over zijn achtergrond en opvoeding, zijn muziek, kunstopvattingen en filosofie, politiek en kapitalisme, en het opvoeden van kinderen. Zappa maakt van de gelegenheid gebruik om een aantal hardnekkige geruchten om hem heen de wereld uit te helpen (hij gebruikte geen drugs en sliep niet met al die groupies).

zoeken in:
5,0
Beste autobiografie die ik ooit gelezen heb. Zappa lijkt niet echt gemotiveerd te zijn om stapsgewijs zijn leven uit te zetten maar besluit om belangrijke gebeurtenissen in zijn leven te gebruiken om een beeld te schetsen van de westerse maatschappij, levert daarbij een beschouwing van hoe deze ontstaan is en bovendien de gevaren hiervan voor het vrij denkende individu. Intrigerend en verrijkend.

avatar van Abubakari
5,0
Al een tijd geleden dat ik dit boek gelezen heb, maar inderdaad, een geweldig boek van/over een geweldig persoon.

avatar van Sir Spamalot
4,5
Ook een mooie score van mijn kant met een anekdote. De laatste drie maanden van 2012 moest ik revalideren van een zware rugoperatie en ik had tijd, heel veel tijd die ik moest invullen. In 2012 heb ik dit uit de bib ontleend, een maandje geleden heb ik deze kunnen kopen en het was een prettig terugzien.

Leerde ik als bezigheidstherapie in 2012 de muziek van Frank Zappa kennen, dan is dit boek een welkome aanvulling op zijn muziek dat vol zit met humor maar ook met zijn maatschappelijke ideeën over religie, politiek, zijn beste vrienden van de platenmaatschappijen - ahum - en de mens in het algemeen.

Via de muziek en dit boek leerde ik hem kennen - minzaam de Grote Snor genoemd - als een uiterst bewogen voorstander van individuele vrijheid gekoppeld aan individuele verantwoordelijkheid, iets wat ik ook hoog in het vaandal draag.

Het begint ergens met zijn jeugdjaren om dan snel over te schakelen naar zijn gedachten over de diverse voornoemde onderwerpen. Eén citaat toch om dit boek te typeren: "I do not think of my life as amazing in any sense - however, the opportunity to say stuff in print about tangential subjects is appealing".

Dat vat het aardig samen: hij geeft ongezouten zijn mening over van alles en nog wat. Hier en daar was het soms moeilijker volgen bij muziektechnische onderwerpen maar op dreef heeft hij mij net zoals bij zijn muziek heel vaak doen schaterlachen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:58 uur

geplaatst: vandaag om 13:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.