menu

Beginners : The Original Version of What We Talk About When We Talk about Love - Raymond Carver (1981)

Alternatieve titels: What We Talk About When We Talk about Love | Beginners: De Oorspronkelijke Versie van Waarover Wij Praten Als Wij over Liefde Praten | Waar We over Praten Als We over Liefde Praten

mijn stem
4,12 (28)
28 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Sociaal

283 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Zeventien verhalen van Raymond Carver over eenzame mannen en vrouwen in de Amerikaanse Midwest. Ze drinken, vissen, kaarten en bedrijven de liefde om de tijd te verdrijven, maar bovenal praten ze over liefde, of iets wat daar mee te maken heeft.

zoeken in:
avatar van Pageturner
2,5
De vergelijking tussen de verhalen van Carver en de schilderijen van Edward Hopper wordt vaak gemaakt. Het eerste verhaal dat ik van deze bundel las, De koepel (Gazebo), riep inderdaad een schilderij van Hopper bij me op. Het is een wondermooi verhaal waarin iets staat te gebéuren, waarin je die avondlijke sfeer en de gevoelens van de twee hoofdpersonages kan voelen. Helaas moest ik bij de andere verhalen uit deze bundel eerder aan de schilder Andrew Wyeth denken: stoffige stillevens, momentopnamen uit uitzichtloze levens van afwachten en de tijd doden. Mooi voor even, maar al snel erg eentonig.

5,0
Het eerste wat ik lees van Carver, deze bundel, en ik moet meteen zijn meesterschap en reputatie onderkennen. Ik kan zijn korte verhalen — en ze zijn soms echt erg kort – enkele keren na mekaar lezen en nog blijft het fascinerend.
Iets de termen ’symboliek’ en ‘metaforen’ opplakken kan het al gauw bombastisch of hoogdravend maken, maar bij Carver zou het meer een understatement zijn. De lading die verholen ligt in en achter de minimalistische zinnen is ontzagwekkend.

Dat deze realist vaak in één adem genoemd wordt met Bukowski (als zijnde het dirty realism duo) vind ik na – enkel – deze bundel te hebben gelezen nogal misplaatst. Bukowski is rechttoe rechtaan, en liefst nog met de vuist vooruit. Bij deze Carver kan je blijven rondcirkelen, invalshoeken zoeken en percepties laten groeien.
Nee, de fletse grauwgrijze settings doen me nog eerder denken aan Yates, al is de uitvoering ervan heel anders. Yates brengt het gevoel stilistisch over, creëert de grijze toon en stemming met veel gevoel; waar het bij Carver veeleer onderhuids zit. Helaas soms zo onderhuids dat je de schil er niet af krijgt.

Deze man heeft me in ieder geval enorm gefascineerd; beslist niet het laatste wat ik van hem lees.

avatar van ZAP!
4,0
Bilal030 schreef:
Mijn boek heet trouwens ‘What we talk about when we talk about love’ en niet ‘Beginners’. Ik heb dus de verhalen waarin veel geknipt zou zijn door de redacteur Gordon Lish. Ben wel benieuwd naar de ‘originele’ verhalen.
Die heb ik ook gelezen.

Een paar verhalen en beelden die ze bij me opriepen kan ik zo weer bovenhalen.
Vooral bij het eerste verhaal werd ik erg verrast door het einde, en ik weet nog steeds niet goed wat ik ermee moet.
Verder toch wel veel treffende treurigheid, wat ik persoonlijk niet erg vind, integendeel.
Grappig om bij een paar verhalen ineens aan Short Cuts (1993) te moeten denken - ik wist nooit dat die hele film op kortverhalen (ook uit deze) van Carver was gebaseerd!

Zeer de moeite, dat in elk geval (dikke acht of zo, maar misschien eerst nog es lezen). Ben ook wel benieuwd naar de originele kortverhalen, maar ik had nergens het idee of gevoel dat ik hier iets miste...


P.s.: apart dat de schrijver soms het perspectief van een vrouw kiest, alsof ik nog nooit zoiets gelezen had. Wat best zou kunnen, maar of het ook echt zo zeldzaam is? Wie biedt?

Gast
geplaatst: vandaag om 02:57 uur

geplaatst: vandaag om 02:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.