menu

Elephant and Other Stories - Raymond Carver (1988)

mijn stem
3,78 (9)
9 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

124 pagina's
Eerste druk: Collins Harvill, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Carver's laatste verhalenbundel bevat zeven verhalen, waaronder ook 'Errand', zijn enige verhaal dat niet over de Amerikaanse arbeidersklasse gaat, maar over de laatste uren van de schrijver met wie hij zo vaak werd vergeleken: Tsjechov.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
'Blackbird Pie' is een fantastisch verhaal dat in deze weeral bijzondere bundel er nog bovenuitsteekt.

avatar van Theunis
4,0
De vierde verhalenbunder die ik van Carver lees en ondanks dat ik deze de mindere vond, blijft het fascinerend om Carver te lezen. Binnen een paar zinnen wordt je als lezer het verhaal ingezogen en het zijn de details, de thema’s en de metaforen die Carver zo subtiel gebruikt, die het mooiste zijn. Dat is wat Carver zo boeiend maakt om te lezen: de details in plaats van het Grote Verhaal. “Whoever Was Using This Bed” is een prachtig voorbeeld. Een man en een vrouw liggen in bed en discussiëren over wanneer ze er bij elkaar de stekker eruit mogen trekken, wanneer het einde nadert. Ondertussen worden ze gebeld door een onbekende die opzoek is naar “Bud”. Op het einde trekken ze op het einde de stekker van de telefoon eruit. Ik ben op Raymond Carver nog lang niet uitgekeken.

avatar van Pleun
4,0
De zeven laatste verhalen van Carver waren weer een mooie leeservaring. Naarmate je meer weet over Carver, krijg je steeds meer de indruk dat zijn eigen leven de bron is voor veel van zijn verhalen, zoals die over relatieperikelen. Ook de drank is in de meeste verhalen wel aanwezig, en bijna alle personages roken als ketters.

Voor mij springt Elephant eruit, waarin een anonieme alleenstaande hoofdpersoon wordt opgevoerd die zich krom werkt en 5 parasieten van familieleden (waaronder een ex) financieel ondersteunt. Hoe hij hier mee omgaat en het uiteindelijk accepteert, na een droom over dat hij als kleine jongen op de schouders van zijn vader (de Elephant) zat, vind ik mooi beschreven. Een schijnbaar alledaags leven met herkenbare situaties (iedereen die het financieel goed heeft, heeft wel eens te maken met mensen die daarop parasiteren), die tussen de regels door van alles oproepen. Knap dat je dit kan als schrijver, diepte creëren met relatief weinig woorden. Het alledaagse en herkenbare dat literair wordt vind ik mooier dan veel pretentieuze mooischrijverij. Met name de 'navelstaarders' onder de hedendaagse auteurs vind ik weinig boeiend. Carver is dat niet. Observatievermogen en inzicht in de menselijke psyche leveren bij hem mooie verhalen op.

4 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 22:29 uur

geplaatst: vandaag om 22:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.