menu

Kort Amerikaans - Jan Wolkers (1962)

mijn stem
3,55 (140)
140 stemmen

Nederlands
Oorlog / Psychologisch

185 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestants-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zware stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen tot menselijk contact, hetgeen slechts resulteert in nog grotere eenzaamheid.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Ik weet dat het boek op mij als puber indruk maakte, met erna, tijdens een mondelinge 'overhoring' door een docente Nederlands, de vraag wat de hoofdpersoon bij een torso aan het doen was en ik dat voor de klas staand moest zeggen...

Gelezen op de middelbare school. Toen erg onder de indruk van het boek. Weet eigenlijk niet meer waarom, misschien maar eens herlezen..

avatar van Thomas83
3,5
Weer een van de toppers in de Nederlandse literatuur, in mijn ogen, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Zoals ik al eerder heb aangegeven, dan heeft een boek al gauw een plusje bij mij.
Er wordt erg mooi beschreven hoe de hoofdpersoon steeds verder afglijdt, en af en toe is dat nog erg grappig.
Het einde is echt een heel goede climax. Toppertje dit boek!

2,0
Leuk oorlogsverhaal, maar niet zo Wolkeriaans als zijn latere werk, waar ik nu net naar zocht.

3,5
Het verhaal kwam moeilijk op gang, maar aan het eind kwam de boodschap wel over (eenzaamheid). Het boek leest makkelijk weg en zo explicitiet was het allemaal ook weer niet. Ik had het erger verwacht van mijn eerste Wolkers.

psyche schreef:
Ik weet dat het boek op mij als puber indruk maakte, met erna, tijdens een mondelinge 'overhoring' door een docente Nederlands, de vraag wat de hoofdpersoon bij een torso aan het doen was en ik dat voor de klas staand moest zeggen...


ik had precies hetzelfde haha!

ruben
Zonder enige voorkennis begon ik hieraan begonnen (behalve dan de reputatie van Wolkers) en ik kwam pas bij het lezen erachter dat het situeert in de oorlog. Nu houd ik nooit zo van oorlogsverhalen. Ik weet niet wat het is, maar er is iets eraan dat mij niet aanspreekt. Maar ik was erg blij dat het boek het enkel als situatie neemt en niet als verhaallijn. Daardoor stoorde ik me verder niet of nauwelijks aan de oorlogssituatie, want het boek concentreert zich veel meer op de psychologie. Dat er veel seks in voor kwam had ik wel verwacht en die verwachtingen werden ook in detail waargemaakt. Gelukkig hebben deze stukken in het boek wel degelijk een functie, daarom heb ik er totaal geen problemen mee. Als seks in boeken puur voor de seks is haak ik af, maar dat was hier dus niet het geval. En een wat erotiek moet natuurlijk kunnen. Het las goed en binnen een paar dagen had ik het boek alweer uit. Tegen het einde aan kwam de metafoor van het ‘kort Amerikaans’ goed naar voren en begon ik het boek echt heel erg te waarderen. Uitstekend hoe de gefrustreerde jongeman is beschreven en hoe hij zich probeert af te zetten van zijn streng protestants-christelijke opvoeding en zijn jeugdtrauma met zijn litteken.

4,0
Na Turks Fruit en Terug Naar Oegstgeest mijn derde boek van Wolkers, en stiekem vind ik deze wel het beste. Ontroerende passages, boeiende en goed neergezette karakters, verrassende plotwendingen, een bijzonder slot. Ook de secure, beschrijvende zinnen spreken erg aan. Ondanks dat de laatste 40 bladzijden met een opeenstapeling van belangrijke gebeurtenissen mbt het plot wat haastig overkomen, een sterk boek. 4*

avatar van Abubakari
4,0
...terwijl hij zijn lippen naar voren tuitte, zodat zijn mond op de aars van een groot zoogdier ging lijken....

Ha, wat een mooi boek weer, triest en grappig tegelijk, bizar ook, maar dat is het bij Jan Wolkers altijd wel min of meer.

avatar van mjk87
3,0
Aardig boek. Als sfeerschets redelijk, maar het was af en toe wel erg naargeestig. Iets te veel eigenlijk. De hoofdpersoon kon ik ook weinig mee, want eigenlijk was dit gewon een naar ventje. En het einde voelde alsof het niet bij het boek hoort. Dat neemt niet weg dat dit wel makkelijk weglas en de sfeer van tijdens de bezetting behoorlijk wordt neergezet. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:26 uur

geplaatst: vandaag om 17:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.