menu

Barney's Version - Mordecai Richler (1997)

Alternatieve titel: De Bekentenissen van Barney

mijn stem
4,25 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

360 pagina's
Eerste druk: Chatto & Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Barney Panofski, een oudere, Canadese tweederangs televisieproducent van Joodse afkomst besluit zijn memoires te schrijven omdat die van zijn gezworen vijand, waarin deze hem van moord beschuldigt, op het punt staan te verschijnen. En hij haalt uit: met sardonisch genoegen en bijtende spot geeft hij zijn versie van de gebeurtenissen en haalt hij de wereld van valse pretenties, of gewoon iedereen die hem dwars heeft gezeten, door zijn sarcastische mangel. Daarbij kan hij echter toch niet verhelen dat hij diep in zijn hart een romantische idealist is, een man met een nostalgisch verlangen naar zuiverheid en schoonheid.

zoeken in:
avatar van H€yoka
5,0
Filip Joos, snob van het ergste soort, bedankte Alex Agnew en Andries Beckers voor zijn passage in de Welcome to the AA podcast, met dit boek. Hij noemde het een erg leuk boek en dat alleen al, beste lezer, was voor mij voldoende aanleiding om het nooit te lezen.

De heer Joos, immer vol van zichzelf, aanschouwde de matige reactie der presentatoren en gooide extra wapens in de strijd om zijn fatsoen en goede smaak alsnog te etaleren en verklapte de openingszin: Terry is de aanstoot. De splinter onder mijn vingernagel. Achteraf zou blijken dat het twee zinnen zijn. Ach ja, Filip Joos weet je wel.

Voetbalcommentator wannabe cultuurmens Joos zag dat het zijn toehoorders nog niet doordrong en gaf zowaar een karakterschets van Barney Panofski: een cynische, zielige dronkaard die tegen alles en iedereen te keer gaat. Ik dacht: een zielig man in de ogen van Filip Joos kan alleen maar mijn zielsverwant wezen, kom hier met dat boek!

En jongen, laat me je vertellen, het stelde niet teleur. De eerste pakweg 150 pagina's moet je door, het is niet anders, maar ga vooral door. Achteraf zal je merken dat Mordecai Richler als een volleerd schaker de stukken op het bord plaatst, noodzakelijk voor een grandioos eindspel. Vanaf dan gaat hij er in een razend tempo
met jou vandoor en lezen de volgende 200 pagina's als een sneltrein. Het moment waarop Barney de ontmoeting tussen zijn vader en toekomstige schoonouders vertelt, daar moet je geraken. Je zal het niet beklagen. Ik denk dat je een onvergetelijke indruk nagelaten hebt, zegt Barney tegen Izzy en ik evenzeer tegen de auteur.

En aan het eind komt de immer wederkerende vrees dat een verhaal onbevredigend zal aflopen. Oh nee, dacht ik meermaals, laat Barney uiteindelijk geen ordinaire moordenaar zijn! Misschien is dat de reden dat quasi niemand dit werk kent? Alweer een goed boek zonder einde... Toch niet! Zonder het expliciet te vermelden ontdekken Barney's zoon en de lezer de ware toedracht en kon ik enkele minuten wezenloos voor me uit te staren bij dit meesterwerk waar Richler de ontknoping helemaal aan het eind als kers op de taart zet.

Een absolute topper die ik meteen op nummer 2 in mijn all time list zet en die wellicht, na herlezing in 2022, het hoogste schavotje zal betreden. Ga en lees dit boek, Boekmetervriend, je zal het je niet beklagen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:01 uur

geplaatst: vandaag om 12:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.