menu

Valley of the Scarecrow - Gord Rollo (2011)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel

320 pagina's
Eerste druk: Leisure, New York (Verenigde Staten)

Zeventig jaar geleden stonden de inwoners van Miller's Grove op tegen hun duivelaanbiddende priester. Ze sloegen hem aan een kruis in zijn kerk en lieten hem achter om te sterven; hij leek op een macabere menselijke vogelverschrikker. Maar nu is de vogelverschrikker weer tot leven gekomen en hongert naar wraak.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Dit boek was echt een verrassing. Het hele uitgangspunt stond mij wel aan, maar dat het ook nog eens een echte pageturner bleek had ik niet verwacht. Dit boek leent zich echt voor een slasherfilm, en ik heb het idee dat de auteur het ook met dat in gedachten geschreven heeft. Niet dat ik daar nou direct fan van ben, maar dit heeft zoveel meer. Een groep jongelui trekt de wildernis in met de bedoeling een vergeten dorp te vinden, waar mogelijk een schat verborgen ligt die de predikant van het dorp zeventig jaar geleden verborgen heeft. Op een gegeven moment kunnen ze niet verder met de auto en moeten ze gaan lopen. Dat wordt een hele wandeling, en bij de beschrijvingen van het bos flitst de Blair Witch door mijn gedachten. Wanneer ze uiteindelijk de kerk van het dorp bereiken is er sinds zeventig jaar niks veranderd, en wanneer ze de kerk openbreken blijkt het "lijk" van de predikant nog steeds aan het kruis te hangen; maar niet lang meer natuurlijk . Wanneer hij door het bloed van een van hen tot leven komt (Dracula) verandert het gemoedelijke kamperen in een nachtmerrie (Vrijdag de Dertiende). Uiteindelijk wordt de vogelverschrikker verslagen door een niet echt voor de hand liggend wapen. Agent Orange doet hem de das om.
Sommige dingen waren vrij voorspelbaar, en bepaalde dingen waren niet geheel bevredigend, en de epiloog had van mij weggelaten mogen worden, maar al met al heb ik me kostelijk vermaakt.

avatar van DMF
3,5
DMF
In alles valt Gord Rollo's Valley of the Scarecrow te vergelijken met een B-horrorfilm. De karakters zijn diegenen die je verwacht, wat verliefde koppels in hun tienerjaren die in de problemen komen, het verhaal trekt eigenlijk op niets, maar waar de films dan vaak volledig floppen, gaat het in boekvorm regelmatig wel goed. Zo ook in dit verhaal.

Joshua Miller was een priester in Miller's Grove; een kleine plaats die hij zelf heeft opgericht te midden van een bosrijk gebied. Het was een goede gemeenschap met een eigen kerk waar Joshua de priester was. Alles ging goed in de Grove, maar misschien wel iets goed. Toen ten tijde van de Grote Depressie nergens in Amerika het maïs meer wilde groeien, was in de Grove het tegenovergestelde waar. Gigantisch hoge maïsvelden tekenden de omgeving, maar volgens de inwoners van de gemeenschap klopte daar niets van. Joshua Miller zou zijn ziel aan de 'Man in Black', niemand minder dan de duivel, hebben verkocht en daarvoor welvaart hebben teruggekregen. Een ruil waar de Grove niets mee te maken wilde hebben. Ze besloten het heft in eigen hand te nemen en het leven van Joshua te beëindigen. Ze vermoorden hem, als trouwe christenen, niet, maar besloten hem te kruisigen (met touwen weliswaar) in zijn eigen kerk. Zo rotte Joshua langzaam maar zeker weg, tenminste...
Malcolm Tucker is de zoon van Angus Tucker, de man die de hetze tegen Joshua in gang heeft gezet, en is volledig op de hoogte van de gebeurtenissen in de Grove. Weinig mensen weten ervan, maar hij behoort tot de weinigen die de kennis wel hebben. Hij doet het verhaal aan zijn kleindochter Kelly uit de doeken wanneer er in het plaatselijke theater een man wordt gevonden die zelfmoord heeft gepleegd en daarmee een briefje achterliet. Dat briefje heeft alles te maken met de Grove en Kelly wil met haar vrienden daar wat meer over weten. Opa moet het verhaal wel uit de doeken doen nadat hij geschokt reageerde op de ontdekking van het briefje. Hij vertelt alles van begin tot eind en meldt daarbij en passant dat Joshua een schat achter gelaten zou hebben. Voor Kelly en haar vier vrienden genoeg reden om meer over de Grove op te zoeken.

Zo gezegd zo gedaan en uiteindelijk beginnen ze aan de toch naar de verdwenen Grove. Geen makkelijke toch, want ze moeten door een lastig te begaan bosrijk gebied, maar de honger naar de schat is te groot om daar voor weg te deinzen. De tocht zelf is leuk om te volgen, de personages zijn dat niet zozeer. Ze zijn natuurlijk nogal stereotiep, maar dat valt te verwachten in dit soort verhalen. Toch weet Rollo wel een leuk verhaal neer te zetten met nog vrij veel suspense en een goede spanningsopbouw, waar ik wel gek op ben. Het zestal bereikt uiteindelijk de kerk waar op het oog niets aan veranderd is, maar niets is minder waar. Als lezer weet je natuurlijk dat Joshua elk moment zijn herintrede kan maken. Er waren al wat passages vanuit zijn perspectief geschreven (wat ik overigens jammer vind; het voegt weinig toe en neemt de angst voor het onbekende wat weg) en de plot leent zich er ook voor natuurlijk. Dit zorgde voor een flinke dosis spanning en het herleven van Joshua steekt heel aardig in elkaar. Daarna zijn er natuurlijk een rits achtervolgingen en lijkt het verhaal echt de slasher kant op te gaan, maar dat valt alles mee. Het blijft toch vooral een suspense verhaal, waar het decor (het torenhoge maïs in het stille bos) natuurlijk debet aan is. Zeker op het einde vliegt het allemaal wat uit de bocht, maar het mag de pret niet drukken.

Valley of the Scarecrow is een verhaal die ik elke liefhebber van het genre wel aan kan raden. Het leest vlot en het is bij vlagen echt erg spannend, maar is nergens heel baanbrekend. Dat geeft niet, want het past gewoon prima binnen het genre. Dat betekent ook dat de personages niet bepaald interessant zijn, maar de plot zelf maakt dat gelukkig meer dan goed en heel ergerniswekkend vond ik ze ook niet.

* * * ½

Gast
geplaatst: vandaag om 19:47 uur

geplaatst: vandaag om 19:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.