menu

Brooklyn - Colm Tóibín (2009)

mijn stem
4,06 (8)
8 stemmen

Engels
Psychologisch

255 pagina's
Eerste druk: Viking, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Eilis Lacey, de vertelster, woont in de jaren vijftig in het plaatsje Enniscorthy in het zuidoosten van Ierland en leidt een kalm en min of meer tevreden leven. Ze volgt boekhoudlessen, heeft een weekendbaantje bij de plaatselijke kruidenier en gaat met haar vriendinnen naar dansfeestjes. Verder dan het dorp heeft ze nooit gedacht: hier zal ze trouwen, kinderen krijgen en sterven. Maar dan komt ineens, door toedoen van haar zus Rose, een priester op bezoek, die vertelt dat in zijn gemeente in Brooklyn de geschoolde banen voor het oprapen liggen. En voordat Eilis het goed en wel in de gaten heeft, is er voor haar besloten: zij gaat op de boot naar New York.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
Jammer dat er zoveel wordt verklapt in de beschrijving hierboven

avatar van vincent1995
4,0
Ik ben blij dat ik de beschrijving hierboven niet heb gelezen. Het is een prachtig, simplistische roman.

avatar van chiel
Lalage schreef:
Jammer dat er zoveel wordt verklapt in de beschrijving hierboven

Misschien goed om m te corrigeren dan?

avatar van manonvandebron
4,5
Colm Toibin start het verhaal in Enniscorthy, het kathedraalstadje waar hij zelf opgroeide. De kerk stond er letterlijk in het midden. Niet toevallig is het de parochiepriester die Eilis een job en de nodige arbeidsvergunningen bezorgt om naar New York te emigreren. De zeereis is een geslaagd intermezzo met een scheut humor.

In de jaren '50 woonden veel Ieren, Italianen en joden in Brooklyn, elk in hun wijk. Ze hadden een eigen volksaard. Ieren waren introvert en preuts; Italianen waren extraverte rokkenjagers. Toch waren gemengde huwelijken aanvaardbaar, want beide groepen waren katholiek. Een grote verandering was de instroom van Afro-Amerikanen vanuit het Zuiden. De meeste personages behoren tot de arbeidersklasse of de lagere burgerij. In de kerstperiode organiseren ze een gaarkeuken voor de armen.

Aanvankelijk laat Eilis anderen over haar lot laat beslissen, maar gaandeweg moet ze zelf keuzes maken. Het dilemma tussen een Ierse en een Italiaans-Amerikaanse echtgenoot is een keuze tussen twee werelddelen. De Europese en de Amerikaanse cultuur raken vermengd. Een bal begint met Ierse volksdans en eindigt met swing. Het is een roman over een driehoeksverhouding, maar vooral ook over een clash tussen culturen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:22 uur

geplaatst: vandaag om 13:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.