menu

Macht zonder Grenzen: Rome en zijn Imperium - Fik Meijer (2005)

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Nederlands
Historisch

399 pagina's
Eerste druk: Athenaeum-Polak en Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

De geschiedenis van het Romeinse Rijk kan grofweg in drie perioden worden onderverdeeld. Allereerst de expansiefase, de groei van de kleine nederzetting Rome tot het Romeinse wereldrijk, zoals dat aan het begin van onze jaartelling bestond. Daarop volgt een aantal eeuwen relatieve rust en welvaart. De neergang van het Rijk begint in de derde eeuw na Christus en wordt veroorzaakt door een complex van factoren, vooral door druk op de grenzen van binnenvallende stammen, een stagnerende economie, het verlies van oude Romeinse deugden en terugloop van de bevolking als gevolg van besmettelijke ziekten. Dit vindt in de vijfde eeuw na Christus zijn voltooiing. De geschiedenis van het Romeinse Rijk is in 'Macht zonder grenzen' een vrijwel onafgebroken reeks van gewapende conflicten, opstanden en oorlogen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
Fijne herbeleving van het studiestof van mijn propedeusejaar geschiedenis. Fik Meijer is een fijne verteller waarvan je hoopt dat hij blijft doorgaan met het publiceren van boeken.

avatar van Raspoetin
4,0
Nu prijsde ik dit boek een poos geleden aan als een zeer leerzaam en goed geschreven boek over het Romeinse Rijk. Lees ik op een kritisch blog van een docent oude geschiedenis dat dit boek vol staat met fouten en slordigheden. Ook het boek van Maarten van Rossem over de Romeinen wordt met de grond gelijk gemaakt. Frappant dat het aantoont dat boeiende leraren/ presentators niet automatisch goede onderzoekers zijn.

avatar van Jasper
3,5
Desalniettemin met plezier gelezen. Goede anekdotes én een heldere rode lijn.

avatar van predator
4,5
Zal best iets op een aantal puntjes aan te merken zijn qua historische zorgvuldigheid, maar in het algemeen geeft dit boek een helder en leesbaar overzicht over de Romeinse geschiedenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:13 uur

geplaatst: vandaag om 10:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.