menu

Een Dichter in Antwerpen en Andere Gedichten - Leonard Nolens (2005)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Sociaal / Psychologisch

82 pagina's
Eerste druk: Amsterdam, Querido (Nederland)

In deze bundel vertolkt de stad Antwerpen een centrale rol. De gedichten zijn dramatisch opgezette taferelen die de levensloop van een individu met zijn omgeving beschrijven. Achtentwintig lange gedichten behandelen onderwerpen als het afscheid nemen van het ouderhuis, maar vooral de lokroep van een nieuwe haven en de plattegrond van zijn verhouding met de stad. Ook bevat de bundel een afdeling met de titel "Bres", zoals ook met een aantal vorige bundels het geval was. Deze afdeling is bedoeld als poging om de tijdsgeest te doorgronden.

zoeken in:
avatar van slowgaze
3,5
Bij mijn vier sterren moet ik even wat aantekenen: het is omhoog afgerond en eigenlijk zou er 3,75 moeten staan. Er zijn namelijk veel bezwaren tegen deze bundel: de discongruentie van wederkerende werkwoorden lijkt soms nogal wat effectbejag, de gedichten blijven teveel in dezelfde sfeer, thematiek en zelfs woordkeuze en formulering hangen (zo kan ik de Bres-gedichten er echt niet uitpikken hoor) en af en toe lijkt het alsof Lennie een hoop valse lucht opblaast tot een gedicht.
Het is echter een prettige gedichtenbundel, surrealistisch zonder belachelijk te worden, verheven zonder pathetisch te zijn. Hier is iemand bezig die gewoon dichter wil zijn en dat eigenlijk wel iets elitairs vindt hebben, niet dat moppen-vertellen-in-vrij-vers ("en kijk mij toch een leuke, originele kijk op de wereld hebben!") waar poëzie tegenwoordig vaak in verzandt. Dat geeft de gedichten net wat meer mee en dat levert toch wel fijne parlando-gedichten op waar genoeg opmerklijke dingen in gebeuren.
(En Lennie is bij mij aan het slijmen merk ik, Rimbaud-namecheck, Lorca-citaat en Van Ostaijen-verwijzing.)

Gast
geplaatst: vandaag om 01:27 uur

geplaatst: vandaag om 01:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.