menu

Met (het) Oog op Morgen - Joop van der Horst (2010)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

217 pagina's
Eerste druk: UPL In Context, Leuven (België)

Joop van der Horst is een begrip. En dat al heel lang. Zijn stukken zijn altijd verrassend, eigenzinnig, to the point en met veel humor. Ze zijn bovendien zo verbluffend eenvoudig geschreven en zo aansprekend dat je vergeet dat het om belangrijke en netelige onderwerpen gaat. Taal is iets van iedereen. Maar de meningen over taal staan vaak tegenover elkaar. Vooral als het gaat om taalverandering, om normen en waarden, om de standaardtaal, om onderwijs en literatuur. Al die onderwerpen komen aan de orde in deze bundeling van eerder verschenen artikelen. Sommige, zoals ‘De Croma-verandering’ of ‘Het nieuwe krijgen’ zijn klassiekers. Andere, zoals ‘De ezels in de film’ of ‘Mortier’ zijn pareltjes die verschenen in een obscuur studentenblaadje of in een krant van acht jaar geleden en zijn daardoor nagenoeg onvindbaar geworden. In Met het oog op morgen komen ze allemaal weer boven water.

zoeken in:
avatar van Pieter
3,5
Zoals het al in de plotomschrijving staat: Van der Horst's stukken over taal zijn zo leuk om te lezen en bovendien ook zo verschrikkelijk eenvoudig verteld zodat ook de niet-taalwetenschappers hier van kunnen genieten. Al wie ook maar een beetje in taal is geïnteresseerd kan ik dit boek dan ook aanraden.. Van der Horst geeft niet alleen een korte inleiding op zijn Renaissance-ideeën (zie Het Einde van de Standaardtaal van dezelfde auteur), maar kaart ook andere onderwerpen van grammaticale aard (wat gebeurt er met het werkwoord "krijgen) of over de relatie film en literatuur (de ezels in de film) en nog vele andere. Aanrader!

In het echt is de brave man trouwens even leuk. Zo zei hij tegen ons, Vlaamse studenten, dat we allemaal mesjogge waren. Zo'n woord blijft nog altijd nazinderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:58 uur

geplaatst: vandaag om 09:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.