menu

Black Hawk Down: A Story of Modern War - Mark Bowden (1999)

mijn stem
4,22 (9)
9 stemmen

Engels
Waargebeurd / Oorlog

400 pagina's
Eerste druk: Atlantic Monthly Press, Berkeley (Verenigde Staten)

Zondag 3 oktober 1993, laat in de middag. 140 Amerikaanse soldaten van een elite-eenheid worden vanuit helikopters gedropt bij een drukke markt in het hart van Mogadishu, Somalië. Hun missie: ontvoer twee topmedewerkers van een Somalische krijgsheer. Het mag een uur duren. Zo snel gaat het niet: ze worden een eindeloze, verschrikkelijke nacht lang klemgezet in een vijandige stad, vechtend voor hun leven tegen duizenden zwaarbewapende Somaliërs.

zoeken in:
4,5
Een zeer beklemmend verslag van de strijd in Somalië. Bowden weet, na vele interviews aan beide kanten van de strijd, een bijzonder objectief beeld neer te zetten.

Zo komen we er dankzij het boek achter (wat de film naliet te vermelden) dat de Amerikaanse soldaten al weken van tevoren de plaatselijke bevolking met pesterijen zat te bestoken; wellicht geen aanleiding voor de losbarsting van de strijd, maar het maakte de tegenpartij des te agressiever. Bovendien roept het de vraag op: zijn de Amerikanen de catalysator van dergelijke uitbarstingen?

Een antwoord geeft hij er uiteraard niet op, maar het naar voren brengen van dergelijke feiten toont in ieder geval Bowden's journalistieke inzet, wiens huiswerk (getuige de vele bronvermeldingen) niet gering is geweest (wat er overigens voor zorgde dat het Amerikaanse leger zijn medewerking aan de verfilming weigerde). Daarnaast wordt er hier en daar gehint naar de dubieuze motieven van de soldaten om zich vrijwillig in een dergelijke strijd te storten. 4.5*

*Chrissie*
Wist heel niet dat hier een boek van was, dus even opzoeken in de bib...

avatar van HALVE TAMME.
Besteld

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.