menu

Insurrection - Robyn Young (2011)

Alternatieve titel: Opstand

mijn stem
3,00 (6)
6 stemmen

Engels
Historisch

575 pagina's
Eerste druk: Hodder & Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het is 1286: Schotland verkeert in de ijzige greep van een van de strengste winters ooit en het volk vreest dat de Dag des Oordeels is gekomen – vrees die terecht lijkt wanneer de koning van Schotland wordt vermoord. Vanuit Frankrijk heeft zijn zwager, de koning van Engeland, diens ondergang gepland vanwege een oude profetie van Merlijn. Volgens deze profetie zal er één man heersen over een verenigd koninkrijk zodra de vier relieken van Brittannië zijn gevonden. Edward I is vastbesloten die man te worden, en de moord op de koning van Schotland was slechts de eerste stap in zijn plan om Engeland voorgoed te veranderen. Maar dan verrijst uit de ruïnes van de oorlog een man die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Zijn naam is Robert Bruce. Dit is zijn verhaal. Eerste deel van de Insurrection Trilogy.

zoeken in:
2,0
Na lang zwoegen ben ik hier doorgesparteld. Tsjonge, ik had er me veel meer van verwacht. Robyn Young is immers bekend van de trilogie rond William Campbell, een tempelier. Die drie boeken heb ik als het ware verslonden. Ze integreerden me en het was heel fijn om de verschillende standpunten, gevoelens, motieven,... van de Mamelukken, koning Edward en Will te lezen.

Eigenlijk is dit boek meer van hetzelfde. De wisselende perspectiefvertellingen zijn echter tenenkrommend. Het geeft het boek minder vaart, je legt het makkelijker weg,... Sommige perspectieven voegen gewoon niets toe aan het hele verhaal zoals de Schotse soldaat Duncan. Volgens mij was het ruimschoots genoeg om gewoon te vertellen uit Robert en Edward I.

Wie het laatste boek uit de vorige trilogie heeft gelezen, wist dat het voornamelijk over de Schotse onafhankelijkheidsoorlog ging en dat is nu het voornaamste onderwerp. Het zorgt ervoor dat er heel wat gelijkenissen zijn. Je had reeds Edward I, maar ook William Wallace en koning Filips. Ook Will Campbell wordt even terzijde vermeld. Maar degene met de grootste rol is Neill Cambell, zijn neefje. Naar het einde toe treedt hij toe tot de vertrouwelingen van Robert Bruce.

De gelijkenissen blijven prominent aanwezig zodat je haast een déjà-vu-gevoel krijgt. Ook nu is er een geheim broedergenootschap (Ridders van de Draak) met een belangrijke missie (het verzamelen van alle relikwieën). Het hoofdpersonage (Robert Bruce) slaagt erin tegen de schenen te schoppen van Edward I en wordt zijn vijand. Bovendien is er een oude wijze man - de mentor van Robert Bruce - maar dan zijn grootvader, de Heer van Annandale.
En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Al bij al kan ik zeggen dat het boek dus teleurstellend was. Ja, er zitten steengoede passages in. Maar ze komen onvoldoende tot uiting. Gelukkig eindigt de auteur met een aanzet tot het tweede deel, zodat je toch het gevoel hebt dat het niet nutteloos was.
Mensen die de Tempeliers-reeks nog niet gelezen hebt, zullen het best te pruimen vinden. Zij die het wel gedaan hebben, gaan precies het gevoel hebben dat ze hetzelfde boek voor de tweede maal gekocht hebben (sterk overdreven, maar zo ontgoocheld was ik).

Mogelijk lees ik toch nog het tweede boek, enkel en alleen om meer over de relikwieën te weten te komen. Het blijkt niet een 100%-verzinsel, maar reeds vermeld door Geoffry van Monmouth, de befaamde Engelse kroniekschrijver. Dat vat eigenlijk het hele boek goed samen: geschiedenisfanaten zullen soms aangenaam verrast zijn en de feiten uit de historische boeken anders gaan interpreteren. Maar het mocht best wat meer zijn voor de Dan Brown onder de historische romanschrijvers (dixit een andere bron).

Vorige keer kon ik niet wachten het boek te kopen. Maar nadat ik het heb gelezen, is mijn enthousiasme getemperd. Bij het volgende deel zal ik makkelijker kunnen wachten tot de prijs wat is gezakt... Helaas, er zat veel meer in!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:03 uur

geplaatst: vandaag om 05:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.