menu

Het Kabinet van de Familie Staal - Yolanda Entius (2011)

mijn stem
3,69 (8)
8 stemmen

Nederlands
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Kobe heeft zijn leven lang hard gewerkt, hij drinkt niet,hij gokt niet, hij gaat niet naar de hoeren. Dat is de waarheid en dat, vindt Kobe, is het enige wat telt. Hij zweert bij de dingen die je kunt vastleggen of tellen, kiekjes of de inhoud van je portemonnee. Zijn jongste dochter Mees gelooft daar niet zo in, niet in getallen of in foto’s die de waarheid zouden kunnen vangen, noch in het strikte onderscheid tussen feit en fictie. Zij kent haar niet, deze waarheid, en zeker niet die van de familie,want daarover wordt gezwegen. En omdat je over zaken waarover niet gepraat mag worden algauw gaat speculeren, doet zij dat. Want wat is er nou eigenlijk met haar dode broertje gebeurd en waarom ging haar zus zo plotseling op kamers? Waarom probeert haar moeder haar nog altijd bang te maken? ‘Jij weet niet waartoe je vader allemaal in staat is,’ waarschuwt ze. Nee, dat weet Mees niet, maar haar voorstellingsvermogen is zo langzamerhand grenzeloos. Op haar eenenveertigste, als Mees voor een belangrijke keuze staat, wordt het tijd aan dat gespeculeer een eind te maken. Ze gaat naar Luuk die in de bergen woont. Misschien kan hij haar helpen de familiegeheimen te ontraadselen.

zoeken in:
avatar van liv2
4,5
Inktzwart familieportret geschreven in een onnavolgbare stijl, droge korte zinnen, alle franje wordt achterwege gelaten waardoor de verstikkende sfeer, de angst, de dreiging en de misselijkmakende liefdeloosheid in het gezin als een natte dweil in je gezicht terecht komt.
De tirranieke vader en de moeder, die zelf maar al te graag in de slachtofferrol kruipt, worden werkelijk prachtig beschreven. Toch is het niet alleen kommer en kwel, soms is het boek zelfs humoristisch. Alhoewel Yolande Entius dit boek zelf autobiografisch noemt rekent ze toch niet af met haar verleden. Er wordt niemand met de vinger gewezen, er wordt alleen geregistreerd, maar hoe! Ik vond dit een pareltje van een boek.

avatar van Pythia
3,0
Ik ben het met je eens, liv2. Dankjewel voor de tip.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
In ieder geval mooie opening:
Het was een kleine man, die dacht dat hij groot was, imposant, wijs, beter. Beter dan zijn moeder die nog geen gloeilamp kon vervangen, beter dan zijn vader die een slapjanus was, beter dan de buurman die geen verstand van auto's had, beter dan een of andere klootzak op het werk, beter dan een arbeider die per defenitie dom was, beter dan zijn zwager die in een huurhuis woonde, beter dan zijn schoonzoon die in een middenklasser reed, beter dan zijn vrouw die hij naar eigen zeggen uit de goot had gehaald.

De toon is gezet. Hier ga ik eens, na Liv2 en Pythia, goed voor zitten ...

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Heel knap, mooi beeldend vind ik de registraties van (Pimpel)mees verweven met haar in meerdere opzichten grenzeloze voorstellingsvermogen. Als er al een afrekening is blijft hij binnen in Mees, daar waar geen onderscheid is tussen feit en fictie. Mees ruimt op. Mees kan verder.
4*

avatar van Donkerwoud
4,0
En wederom heb ik besloten een boek te proberen omdat Psyche en Liv2 er lovend over zijn. Hoop dat het net zo´n succes is als eerder ´De Wand´ van Marlen Haushofer.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
En wederom heb ik besloten een boek te proberen omdat Psyche en Liv2 er lovend over zijn. Hoop dat het net zo´n succes is als eerder ´De Wand´ van Marlen Haushofer.


Veel leesplezier!

avatar van Donkerwoud
4,0
Nou, leesplezier? Heb het boek vaak weg moeten leggen omdat de beklemming en de naargeestigheid mij een tikkeltje teveel werden.

Yolanda Entius is dan ook een meester in het tergen van haar lezers en weet er een soort psychologische thriller van te maken. Haar taalgebruik is stilistisch niet eens zo denderend, maar het dient allemaal zijn functie om van begin tot eind een unheimisch gevoel van onderdrukking, wraaklust, angst en suspense op te wekken. De lezer krijgt zelf een beetje het gevoel dat hij of zij in een extreem disfunctionele familiesituatie terecht is gekomen.

Mijn enige puntje van kritiek is dat ik de onderdrukkende vader iets vaker van een sympathiekere en menselijkere kant gezien had. Toch zou ik niet eens zeggen dat het aan het boek ligt, want het is ook duidelijk dat het zich afspeelt in de emotionele verwerking die Mees door moet maken.

Zeker een schrijfster om in de gaten te gaan houden!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
Nou, leesplezier?


Misschien een wat ongelukkige woordkeuze, een bijzondere leeservaring was wellicht passender.
Voor mij werd het nergens teveel, hoe groots gebeurtenissen soms zijn; ik vind het bijzonder dat Entius op deze manier dit verhaal kan vertellen.

Donkerwoud schreef:

Zeker een schrijfster om in de gaten te gaan houden!


Yolanda Entius staat met meer romans op de site, waarbij beter eerst De Gelukkigen gelezen kan worden en dan pas Rakelings (Rakelings bevat spoilers m.b.t. De Gelukkigen)
Alleen voor Helden staat op zichzelf.

avatar van liv2
4,5
Donkerwoud schreef:
Nou, leesplezier? Heb het boek vaak weg moeten leggen omdat de beklemming en de naargeestigheid mij een tikkeltje teveel werden.



Zo heb ik dat echt niet ervaren, nooit eigenlijk. Hoewel het thema schrijnend is, natuurlijk, vond ik dit boek nooit zwaar op de hand, soms zelfs luchtig en een verademing dat dit moeilijke thema eens gewoon kan beschreven worden.

avatar van Lalage
4,0
Een vrouw kijkt terug op haar jeugd, want haar dominante vader en onderdanige moeder hebben nog steeds veel invloed op haar leven. Ik vraag me af in hoeverre er autobiografische elementen in het boek zitten, want het is zeer reëel beschreven. Toch komt er op een gegeven moment ook fantasie in voor, heel verrassend. Ik heb dit indrukwekkende boek binnen een paar dagen uitgelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:56 uur

geplaatst: vandaag om 13:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.