menu

High Stand - Hammond Innes (1985)

Alternatieve titel: Stille Getuigen

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Engels
Thriller

335 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tom Halliday, Engelsman, levensgenieter en eigenaar van een goudmijn en een boomkwekerij in de Yukon, Canada, wordt vermist. Zijn vrouw Miriam roept de hulp in van hun advocaat en goede vriend Philip Redfern en vraagt hem mee te gaan naar Canada om Tom te zoeken. Wanneer Miriam wordt ontvoerd en Toms Canadese zaakwaarnemer letterlijk alles in het werk stelt om de boomkwekerij te kopen, begrijpt Philip dat er veel op het spel staat. Hij is vastbesloten de Hallidays uit de misère te halen, maar eerst zal hij het antwoord op een paar brandende vragen moeten vinden.

zoeken in:
avatar van psyche
1,5
psyche (crew)
De minst spannende thriller ooit

Zonet na zo’n 60% lezen van de inhoud gestopt, de 10% laatste inhoud achterstevoren en diagonaal vanaf het eind want ik wilde wel weten hoe e.e.a. afloopt.
Mijn hemel, ik had zin in een spannend boevenboek maar heb zelden zo’n traag lezend verhaal doorgeworsteld. Dit was de minst spannende thriller (of detective) ooit.
Wat opvalt en ook via Wiki te lezen is:
de aandacht die Innes besteedde aan de precisie van de details bij de beschrijving van gebeurtenissen en/of plaatsen:

Ik wierp een blik op het grote witte vlak van kaart 1993 die over de kaartentafel lag uitgespreid. Er lag een passer in een bakje. Ik mat de afstand van waar we uit de Lama Passage waren afgedraaid naar Kaap Calvert en het open water van North Passage. Dat mat ik af tegen de minuten breedte graad die verticaal op de rand van de kaart waren afgezet. Een minuut is het equivalent van een zeemijl. De passer gaf ongeveer veertig aan.

Na dit fragment uit ‘Stille getuigen’ leert Wiki me bovendien dat Innes zes maanden reisde en onderzoek deed voordat hij zijn boeken schreef, het lijkt alsof hij alle handelingen, wandelingen of wat dan ook van zijn personages, niet vergeten de personages zelf (wellicht parallel aan zijn eigen reis) in een dagboek heeft bijgehouden en vervolgens à la dit fragment uitschreef, of dezelfde handeling of wandeling nu 2, 14 of 26 keer voorkomt.

Tot slot is het boek dus vrijwel nergens spannend, hooguit nieuwsgierig makend, leeft deze persoon nog?
Wat betreft de inhoud eerste helft van het boek: die las ik al in de plotomschrijving hier op de site, de tweede helft heeft Innes zelf mij al min of meer uitgebreid cadeau gedaan, op een klein, weg te wuiven detail na.

Ik ga een ander boevenboek voor mijn ereader aanschaffen. Dat heb ik wel verdiend.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:59 uur

geplaatst: vandaag om 05:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.