menu

Een Roos van Vlees - Jan Wolkers (1963)

mijn stem
3,47 (60)
60 stemmen

Nederlands
Sociaal

194 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Daniel is gescheiden van zijn vrouw Sonja. Aanleiding hiertoe is zijn onvermogen iemand lief te hebben, en de dood van hun tweejarig dochtertje die een grotere verwijdering teweeg brengt. Hij blijft in denken en dromen gebonden aan zijn vrouw en zoontje en zijn moeilijke jeugd, waarin de vader de centrale figuur is. Tijdens zijn ontmoeting met Emmy, wier levensgeschiedenis gedeeltelijk parallel loopt aan de zijne, wordt beider eenzaamheid niet overbrugd, eerder versterkt.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Nadat ik laatst de doodshoofdvlinder had gelezen, tref ik hier weer een boek van Wolkers over verlies. Ook eenzaamheid is een belangrijk thema dat nog eens versterkt wordt door de benauwdheid van de hoofdpersoon, Daniel, en de hulpeloosheid die hij daarbij ervaart.

Het verhaal wordt echter erg matig verteld. Er moeten steeds allerlei kunstgrepen aan te pas komen om verder te komen in het verhaal (bijvoorbeeld het lezen van de brieven van Sonja, het poeziealbum en de dromen).
'Een Roos van Vlees' weet te boeien, maar niet te raken.

avatar van Jaap P.
0,5
De stijl van Wolkers: je moet ervan houden. Ik doe dat duidelijk niet. Het boek werd me aangeraden door iemand die er heel enthousiast over was. Het verhaal kon me niet boeien, maar dat kwam omdat ik echt absoluut niet door de stijl van Wolkers heen kwam. Niet te doen voor mij en ik vermoed dat ik nooit meer wat van de beste man ga lezen.

avatar van mjk87
3,5
Prima Wolkers, die niet eens heel erg als een boek van hem aanvoelt. Soms wordt Wolkers wat uitleggerig en soms is het allemaal net iets te treurig, maar als geheel is de sfeer behoorlijk geraakt en wordt de psyche van de hoofdpersoon goed voelbaar gemaakt. De eerste helft wil af en toe nog wat slepen, maar in het tweede deel, waar het meisje haar intrede doet, wordt het geheel op momenten wat lichter en luchtiger en blijft fijn leesvoer over. En als er dan aan het eind een nest pasgeboren muisjes wordt gebakken en opgegeten, worden de rauwheid en zwarte humor van Wolkers weer herkenbaar. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:33 uur

geplaatst: vandaag om 07:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.