menu

Year of Wonders. A Novel of the Plague - Geraldine Brooks (2001)

Alternatieve titel: Een Wonderlijk Jaar

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

460 pagina's
Eerste druk: Fourth Estate, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tot 1666 was Noord-Engeland vrij gebleven van de verschrikkelijke gevolgen van de pest, totdat een rol textiel afkomstig uit de hoofdstad arriveert in Eyam, een dorp van mijnwerkers en boeren. De kleermaker die de stof snijdt en zijn kleding verkoopt heeft geen kennis van de meegevoerde, dodelijke besmetting. Hijzelf wordt de eerste van vele slachtoffers. Onder aanvoering van een jonge, charismatische geestelijke en zijn vrouw besluiten de bewoners hun dorp te isoleren van de buitenwereld om verdere verspreiding van de pest te voorkomen. Tot het uiterste gedreven door de geheimzinnige ziekte zoeken de dorpelingen hun heil in toverij, kruiden en uiteindelijk zelfs een heksenjacht. De achttienjarige weduwe Anna Frith helpt de dorpelingen waar ze kan en probeert zich staande te houden in een wereld waar vrienden en familieleden sterven en een eens hechte samenleving uiteenvalt.

zoeken in:
avatar van J.Ch.
5,0
Year of Wonders heb ik enkel door een gelukkig toeval gelezen - de titel viel me ooit op toen ik in de bibliotheek op zoek was bij de B van 'Brontë'. Ware het niet daarom geweest, dan had ik dit boek waarschijnlijk nooit gelezen, en dat zou eeuwig zonde zijn. Ik heb het zelf toegevoegd aan Boekmeter en ben tot nog toe de enige die gestemd heeft, wat al evenzeer zonde is.

Waarom lezen niet veel meer mensen dit boek? Alleen het onderwerp al: een besmettelijke, dodelijke ziekte die huishoudt in een klein dorp, dat zich vervolgens afzondert van de buitenwereld. Iets wat overigens ook daadwerkelijk is gebeurd, hoewel de rest van het verhaal fictie is. Wat doet een dergelijke situatie met mensen? De meest uiteenlopende en onvoorstelbare dingen, zo blijkt. Het jaar is 1666, natuurlijk is het verband met hekserij snel gevonden. Is het een straf van God, of, zoals de dominee beweert, een kans om door lijden geheiligd te worden? Aanvankelijk overheerst het verdriet, dat de verteller, Anna, van zeer dichtbij meemaakt. Naarmate ziekte en dood steeds meer tot het dagelijks leven gaan behoren, gaan er andere, prozaïscher zaken spelen: de zorg voor verweesde kinderen, de rijkdommen van sterk uitgedunde families, het tekort aan graven. Door de ogen van Anna zien we de ene na de andere gebeurtenis aan ons voorbijgaan, juist geloofwaardig omdat het grote drama afgewisseld wordt door alledaagse zaken.

Dramatische ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor iemands karakter. Zo is het ook met Anna, een personage in wie ik mij moeiteloos kan inleven. Waar anderen in wanhoop hun uitvlucht zoeken in drank, zelfkastijding of bijgeloof, of tot waanzin vervallen, wordt Anna sterker en onafhankelijker, maar zeker niet zonder slag of stoot. Een al even fascinerend personage is de dominee. Zijn overredingsvermogen en wilskracht zijn niet alleen ontzagwekkend maar ook in enige mate angstaanjagend. Tegen het eind van het verhaal ontwikkelt hij zich op een vrij onverwachte, maar toch passende wijze. Hetzelfde geldt overigens voor Anna; ook zij komt terecht op een plaats die je niet had voorzien, en toch klopt het.

Year of Wonders is een verhaal dat alle dramatische gebeurtenissen geloofwaardig weergeeft, gekoppeld aan een boeiende karakterontwikkeling van de belangrijkste personages, en een verhaal dat aangrijpend is zonder sentimenteel te zijn. Ik heb het al meerdere keren gelezen en er elke keer onverminderd van genoten, in opperste verbazing dat dit boek niet geliefder en bekender is. Year of Wonders verdient het absoluut om door veel meer mensen te worden gelezen.
Vijf sterren, en een plek in mijn top tien.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:59 uur

geplaatst: vandaag om 11:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.