menu

Alexander de Grote. De Ondergang van het Perzische Rijk - Jona Lendering (2004)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Biografie / Historisch

404 pagina's
Eerste druk: Athenaeum - Polak & van Gennep, Amsterdam (Nederland)

Alexander de Grote wordt nu eens niet uitsluitend belicht op basis van de bekende Griekse en Romeinse bronnen. Puttend uit de verrassende rijkdom van Babylonische en Perzische bronnen - waaronder pas ontcijferde kleitabletten uit het Midden-Oosten - wordt een andere Alexander belicht en worden sprookjes de wereld uit geholpen, bv. dat hij wraak nam voor de Perzische aanval op Griekenland 150 jaar eerder. Toen vocht Macedonië echter aan Perzische kant. Alexander wordt ook getoond als tiran en mislukt bestuurder, in Iran de 'vervloekte' genoemd, waarbij en passant eerherstel voor Darius III wordt gegeven. Leven en ondernemingen van Alexander komen uitgebreid aan de orde.

zoeken in:
avatar van Sir Odolf III
4,0
Heldere en levendige studie van het leven van Alexander de Grote. Nodigt zeker uit tot meer van deze historicus! 4*

ags50
Hoewel groots aangekondigd werd in de tekst slechts summier gebruik gemaakt van de Babylonische kleitabletten met historische gegevens en neerslag van voorspellingen. Dat zou een mooie aanvulling zijn op alle reeds eerder geschreven boeken over Alexander de Grote. Hierin kwam ik dus bedrogen uit: er werd weinig nieuws geboden, althans geen mij nog niet bekende details.
En toen trof ik op pag. 199 een citaat aan van Diodoros Sikeliotes (gelatiniseerd in Diodorus Siculus) uit zijn Bibliothekis Istorikis (Bibliotheca historica), boek 17 - hoofdstuk 70, dat Lendering kennelijk zelf uit het Grieks had vertaald en dacht: zo ken ik het niet.
Lendering schrijft: Vrouwen, krijgsgevangenen en slavinnen tegelijk, werden mét hun sieraden en mooie kleren weggesleept en verkracht.
In het Grieks staat daar het woord βίαν hetgeen in de context volgens mij "met geweld" of "krachtig" betekent, zodat de zin zou luiden: Zij sleepten de vrouwen, met (mooie) kleren en al, met geweld weg en maakten van hun gevangenschap een slavernij.
Van verkrachten (%u03B2%u03B9%u03AC%u03B6%u03C9) of verkrachting (%u03B2%u03B9%u03B1%u03C3%u03BC%u03CC%u03C2) lijkt mij geen sprake.
Er zijn betere biografieën van Alexander te vinden.

ags50
Oeps, bij het later invoeren van nog een regel tekst met niet-Latijse karakters ging er iets mis, dat ik niet meer kon herstellen. Er behoort te staan:

Van verkrachten (βιάζω) of verkrachting (βιασμός) lijkt mij geen sprake.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.