menu

Ravel - Jean Echenoz (2006)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Frans
Biografie

144 pagina's
Eerste druk: Éditions de Minuit, Parijs (Frankrijk)

Ravel zit in bad, is tweeënvijftig jaar oud en op het toppunt van zijn roem. Als hij tegen zijn zin uit bad komt is, mist hij bijna de trein en haalt nog net de boot in Le Havre. Hij staat op het punt om naar Noord-Amerika te vertrekken voor een drie maanden durende tournee. Zoals altijd zijn er de mensen die hem helpen, die de tickets kopen en zorgen dat hij aankomt waar hij moet zijn. Ravel doorkruist het continent, schudt handen van honderden onbekenden en glimlacht beleefd om lofprijzingen in een taal die hij nooit heeft geleerd. Hij lijkt gelukkig als hij alleen in de trein zit, in een luxueuze wagon die hem van New York naar Boston, van Los Angeles naar Chicago en van New Orleans naar Houston brengt. De componist schrijft muziek, houdt van goed eten, is verfijnd en modieus gekleed, rookt constant Gauloises en lijdt aan slapeloosheid. Dan komen de jaren waarin Ravel dingen begint te vergeten: zijn eigen handtekening, de namen en gezichten van mensen die hij kent, en als er stukken van hem worden gespeeld, door wie ze geschreven zijn. Steeds meer glijdt hij af totdat...

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Een geromantiseerde biografie over over de laatste tien levensjaren van de componist Ravel. Echenoz beschrijft met een haast nonchalante afstandelijkheid het leven van Ravel. Hij beschrijft zelden wat zijn hoofdpersoon denkt of voelt. Alle aandacht gaat uit naar wat hij doet, welke kleren hij draagt, hoe hij rookt (Gauloises)... Er ontstaat wel een nauwkeurig beeld van Ravel, alsof je er zelf bij bent. Het ontstaan van de Bolero is heel mooi beschreven. Zo komen de eenzelvigheid en eigenwijsheid van de kunstenaar goed uit de verf. Echt betrokken raak je als lezer echter niet bij de man en voor medeleven met zijn teloorgang is de afstand te groot. Ondanks misschien het ontbreken van een emotionele lading een fascinerend boek. Aan te bevelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:44 uur

geplaatst: vandaag om 10:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.