menu

De Omweg - Gerbrand Bakker (2010)

mijn stem
3,85 (10)
10 stemmen

Nederlands
Psychologisch

235 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Amsterdam. Een vrouw verdwijnt. Haar echtgenoot wordt verhoord door een begripvolle politieagent en gaat te rade bij zijn schoonouders. De vrouw heeft een oud huis gehuurd, ver weg, in Wales. Om een nieuwe start te maken. Ze wil dingen vergeten, is gevlucht voor lastige situaties en pijnlijk nieuws. Maar ook begint ze onbewust weer een nieuw leven op te bouwen. Misschien komt alles toch nog goed. Het is november, het wordt december. Een botte schapenboer slacht een lam, een huisarts zit zich dood te roken in zijn lege praktijk, de vrouw laat haar haren kort knippen door de plaatselijke kapster. Van de tien witte ganzen op het veld bij het huis zijn er na twee maanden nog vier over. En wat moet ze met de vriendelijke maar ongrijpbare jongen die op een nevelige namiddag over de muur rondom haar tuin springt? De dag voor kerst schepen de echtgenoot en de politieagent zich in op de boot naar Hull. Ze komen steeds dichterbij, de tijd begint te dringen.

zoeken in:
Sanderijn
Door dit boek krijg ik zin om mijn volgende vakantie in Wales door te brengen.

avatar van Lalage
4,0
Eerder las ik ‘Boven is het stil’ en ‘Juni’ van deze schrijver en dat vond ik erg mooie boeken. Bij deze duurde het vrij lang voor ik in het verhaal zat, maar uiteindelijk was het de moeite waard om het uit te lezen. Gerbrand Bakker schept een bijzondere sfeer en beschrijft de dingen erg goed, zonder dat het te langdradig wordt.


avatar van liv2
4,0
Met ingetogen beschrijvingen en korte zinnen geeft de schrijver beetje bij beetje informatie vrij. Waarom is de vrouw in Wales, waarom doet ze wat ze doet. Bakker doet dit op sublieme wijze. Beetje bij beetje ga je als lezer onder de huid van de personages zitten. Met ongelooflijk oog voor detail weet hij als geen ander te 'suggereren' en dit maakte voor mij dat ik dit boek met enorm veel plezier gelezen heb.

4,0
Om mij heen hoorde ik deze nogal tegenviel in vergelijking met Bocven is het stil. Dit is het eerste boek dat ik van hem heb gelezen, maar als boven is het stil nog beter is, dan kan ik niet wachten. Dit boek vond ik al super. In het begin was het misschien te abstract, maar later kom je zoveel over de personages te weten, zonder dat Bakker het expliciet heeft verteld. De afstandelijkheid waarmee de roman is geschreven, past bij de personages, bij de ruimte. Echt top.

Ted Kerkjes
Zeker geen slecht boek, maar toch een tegenvaller, omdat Bakkers schrijfstijl me tegen ging staan. Veel te veel herhalingen in woordkeuze. (Voor de zoveelste keer stijgt het sigarettenrook loodrecht omhoog...) Bakker vervalt mij te veel in herhaling om het origineel en boeiend te houden.

3,5
Goede, onderhoudende roman die langzaam maar zeker transformeert in een detective. Bakker maakt aan de ene kant gebruik van (vanuit het perspectief van de hoofdpersoon) zeer gedetailleerde omschrijvingen; aan de andere kant blijft hij juist vaag en mysterieus, waardoor er ruimte is voor eigen speculatie en het boek tot aan het eind spannend en beklemmend blijft.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:11 uur

geplaatst: vandaag om 22:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.