menu

Woodland - Frank Messely (2001)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Griezel

237 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

Wanneer de kunstenaar Peter Hoffman na de dood van zijn echtgenote het imposante huis Woodland voor het eerst ziet, is hij ervan overtuigd dat de plaats een positieve invloed zal hebben op zijn leven en werk. Hij gaat er wonen met Alice, zijn achtjarige stiefdochter. Beiden raken in de ban van hun nieuwe verblijf. Maar de droom vertroebelt. Heeft de duistere reputatie van het huis een invloed op zijn werk? Wat vertellen de perverse visioenen hem? En waarom die morbide fascinatie bij Alice?

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Een heel aardig werkje, dit debuut van de Vlaamse schrijver Frank Messely. Hoewel het allemaal vrij traag lijkt te gaan, leest het vlot een eind weg. Het pedo-gehalte ervan stond me soms wat tegen, maar verder was dit heel goed te doen. Vooral de beschrijvingen van het huis waren heel interessant. Ik mag het wel als (spook)huizen volledig beschreven worden, daarmee kun je je een driedimensionaal beeld van het huis voor de geest halen.

avatar van slowgaze
4,0
Fijn om te horen dat het boek je bevalt. Ja, dat pedo-achtige is wat ongemakkelijk, maar past wel in het verhaal en zorgt voor een vrij intens einde. Die emotionele draaikolk vond ik eigenlijk wel wat interessanter dan het huis beschrijven.

avatar van Bassievrucht
3,5
Gedurfd en sterk boek.

Sfeervol en goed geschreven, hoewel de eindredactie soms te wensen overlaat. De sfeer is op de eerste pagina's al wat sinister en gaandeweg wordt de spanningsboog steeds strakker getrokken en wordt het erg luguber. Goed gedaan, met een goede opbouw.

Peter Hoffman is mooi karakter. Gaandeweg het verhaal denk je als lezer: is hij de boosdoener of zijn het toch die andere krachten die in het spel zijn? Het pedo-achtige is zoals gezegd inderdaad ongemakkelijk, maar het lokt een krachtige reactie uit. En dat is precies de bedoeling, net zoals dat de bedoeling is met Hoffman's schilderkunst, waarover af en toe geslaagd uitgeweid wordt.

Ook het huis is een karakter op zich. Fraai neergezet, fascinerende locatie - ook al zijn er al veel van dit soort verhalen: het huis dat iemand of een greep in z'n greep krijgt en uiteindelijk niet wil laten gaan.

Om terug te komen op het pedo-achtige. Ik heb nog nooit zoiets gelezen. Uniek dus, maar vooral gedurfd en geslaagd. In artistiek opzicht ten minste, want daarna is er nooit meer een titel van deze auteur verschenen. Jammer. De zaak Dutroux was in volle gang, ik kan me voorstellen dat een woedend land niet op dit boek zat te wachten.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:49 uur

geplaatst: vandaag om 00:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.