menu

Of Human Bondage - William Somerset Maugham (1915)

Alternatieve titel: Gekluisterde Levens

mijn stem
4,00 (12)
12 stemmen

Engels
Psychologisch / Autobiografische Roman

648 pagina's
Eerste druk: William Heinemann, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Philip Carey zoekt vanaf zijn jeugd naar avontuur. Maar de wereld waarin hij leeft blijkt vijandig en hij vindt nergens aansluiting. Philip zal moeten kiezen tussen zijn eigen persoonlijkheid en die waartoe de samenleving hem lijkt te dwingen.

zoeken in:
Beste boek allertijden over verliefd zijn op iemand die niet verliefd is op jou! En alleen maar misbruik maakt van je.

avatar van Raskolnikov
4,0
Op bovenstaande commentaar zou ik willen toevoegen: beste boek allertijden over verliefd zijn op iemand die je haat. Hoewel, over liefde kun je dan eigenlijk niet meer spreken. Het is voor Philip een obsessie tegen wil en dank, zijn ‘liefde’ voor de onuitstaanbare Mildred. De beschrijvingen van haar zijn weinig flatteus; de kleur van haar huid oogt ongezond, ze heeft amper borsten en haar algehele verschijning is jongensachtig. Ik las in de affaire dan ook een metafoor voor ontluikende homoseksualiteit, de gevoelens van verwarring, zelfhaat en ontkenning die dat met zich meebrengt in een maatschappij waarin dat totaal niet geaccepteerd is.

Maugham was zelf homoseksueel, maar heeft dat in zijn werk nooit expliciet gethematiseerd. Rond het verschijnen van Of Human Bondage trouwde hij met een dame met wie hij gescheiden bleef wonen. Op latere leeftijd waren er wel mannen in zijn leven, maar kreeg hij ook het verwijt dat hij geen stelling nam voor bijv. het afschaffen van strafbaarheid van homoseksualiteit in het Verenigd Koninkrijk.

Of Human Bondage wordt als zeer autobiografisch beschouwd, en inderdaad zijn parallellen met Maughams vroege leven klip en klaar. Maar Maugham stelde ook dat het meeste in de roman juist niet autobiografisch is, en dat is maar goed ook. Immers, de autobiografische roman herbergt het gevaar van een geromantiseerde reproductie van gebeurtenissen zonder rode draad. Daar lijkt het om eerlijk te zijn de eerste paar honderd bladzijden ook op, als de jeugdjaren van Philip voorbij trekken zonder dat heel duidelijk is waar het naartoe gaat.

Het zijn vooral de liefdesaffaires die Philip vormen en waarin de roman op zijn best is. De lang uitgesponnen verhouding met Mildred als hoogtepunt, maar niet compleet zonder de beschrijvingen van zijn verhouding tot anderen. Of Human Bondage is een knap verslag van de vorming van een persoonlijkheid. Philip is een ‘aparte’, zo wordt hij ook regelmatig genoemd, maar zoals Maugham hem kleurt is hij levensecht. Misschien dat de wijdlopige structuur, jaar na jaar alle gebeurtenissen in een leven beschreven, daar aan bijdraagt. Dat is niet mijn favoriete vorm, en de roman kent echt wel wat inzinkingen, maar completer dan dit kan een personage volgens mij niet geconstrueerd worden.

avatar van Raskolnikov
4,0
À propos, een van de aanleidingen dit boek te lezen was een referentie in de film Se7en. Op de uitleenlijst van de vermeende seriemoordenaar staat de titel tussen werk van Dante, Milton en De Sade. Naar het schijnt een hommage van de scriptschrijver, die het personage van Morgan Freeman vernoemde naar zijn favoriete schrijver: William Somerset.

Van Maugham heb ik in mijn jeugdjaren zo ongeveer alles gelezen en vond hem toen erg goed. Ook zijn korte verhalen zijn de moeite waard. Natuurlijk kwam Maugham niet voor zijn homoseksualiteit uit. Denk maar eens wat Oscar Wilde overkwam; ga er maar van uit dat Mildred in werkelijkheid tot het mannelijke geslacht behoorde. Maugham's huwelijk met Syrie stelde niet veel voor, hoewel hij nog wel vader werd van een dochter.

avatar van Raskolnikov
4,0
Na nu zijn drie belangrijkste romans gelezen te hebben ga ik me ook zeker eens wagen aan zijn korte verhalen.

avatar van manonvandebron
4,5
Deze ontwikkelingsroman volgt het levenspad van Philip Carey van z'n prille jeugd tot en met z'n vroege wasdom. Als weesjongen wordt hij opgevoed door z'n oom, een anglicaanse priester. Vanaf z'n zeventiende wil Philip ontsnappen aan het keurslijf van de victoriaanse moraal. Daarom trekt hij naar het buitenland, op zoek naar de vrijheid en naar een eigen identiteit. De titel is ontleend aan een vertaling van Spinoza.

In Heidelberg ontdekt hij de filosofie in discussies met vrienden. Hij gaat twijfelen aan het bestaan van God en de zin van het leven. Z'n overpeinzingen gaan de existentiële toer op. In Parijs ontdekt hij de kunst als een andere manier om naar het leven te kijken. Omdat filosofie en kunst geen financiële zekerheid bieden, keert hij terug naar Engeland om geneeskunde te studeren, in navolging van z'n vroeg overleden vader.

Hoewel hij een intelligente jongeman uit een gegoede familie is, kent hij een hoop problemen. Hij heeft een klompvoet en loopt mank. Daarom wordt hij gepest op school en heeft hij weinig succes bij de vrouwen. Op financieel vlak begaat hij een stommiteit. De tweede helft van de roman is grotendeels gewijd aan z'n problematische relatie met de serveerster Mildred. Zij ziet hem voornamelijk als een melkkoe en gedraagt zich als een slet. Hij is aanvankelijk verliefd op haar, maar later is het nog slechts medelijden.

W. Somerset Maugham gebruikte autobiografische elementen, maar het leeuwendeel is fictie. Blackstable is gebaseerd op Whitstable, de stad in Kent waar hij opgroeide. Maugham studeerde aan de universiteit van Heidelberg. Het is boeiend om eens niet te lezen over een onversaagde held voor wie alle vrouwen in zwijm vallen, maar over een gewone adolescent die met moeilijkheden en lastige levensvragen worstelt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:34 uur

geplaatst: vandaag om 08:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.