menu

Slapton Sands - Francis Cottam (2004)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Thriller

307 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de lange, hete zomer van 1976 is de Amerikaanse studente Alice Bourne op weg naar Slapton Sands aan de kust van zuid-Devon om de catastrofale gebeurtenis te onderzoeken die bijna vijftienhonderd Amerikaanse mariniers het leven kostten in april van 1944. Als Alice meer te weten komt over de boerenjongens uit Iowa en Nebraska die op vreemde bodem aan land gingen om te vechten tegen het nazisme, besluit ze dat het tijd wordt dat het ware verhaal van hun offer eindelijk verteld moet worden. Maar voor iemand is ze heel onwelkom. Kleine verstorende incidenten escaleren zodat Alice denkt dat ze bezocht wordt door spoken. Ze wordt het doelwit van een kwaadaardig iemand die zijn eigen duistere redenen heeft om te voorkomen dat ze ontdekt wat er werkelijk gebeurd is op Slapton Sands.

zoeken in:
avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Van de vier eerste boeken van F.G. Cottam sprak me deze qua plot het meeste aan. Het is dan ook de reden dat ik deze ben gaan lezen. Ik had niet verwacht met een spookverhaal te maken te krijgen, maar dat was dus wel het geval. Een jonge Amerikaanse studente reist af naar Engeland om daar informatie te verzamelen voor haar proefschrift. Ze heeft gekozen voor een periode in de Tweede Wereldoorlog, voorafgaand aan D-day, toen een Engels kustplaatsje genaamd Slapton Sands geëvacueerd werd om als repetitieterrein te dienen voor de uiteindelijke landing in Normandië. Bij die oefening kwamen zo'n 1500 Amerikaanse soldaten om het leven, maar niemand heeft zich daar ooit verder druk om gemaakt. Alice Bourne besluit dat het tijd wordt om het ware verhaal boven water te halen. Haar Engelse mentor raadt haar dit af, en geeft aan dat ze beter een wat spectaculairder ontwerp kan kiezen. Ze blijft echter bij haar besluit en probeert te achterhalen wat er destijds werkelijk gebeurd is. Ze wordt echter tegengewerkt door iemand, en ze is in eerste instantie niet in staat te achterhalen wie dit is, en waarom.

Zo gauw je eenmaal in het boek zit bekruipt je de zo typische Cottam-atmosfeer; een sfeertje van subtiele, onderhuidse dreiging die zo kenmerkend is voor het grootste deel van zijn oeuvre, en al dat al maakt het lezen van zijn boeken erg prettig. Je wordt ondergedompeld in een spookachtige, mysterieuze sfeer die consant aanwezig is. Daarnaast wil je ook weten. Wat is er aan de hand en wat is er gebeurd? En dan komen we bij het euvel van dit boek: het is vooral traag. Alles wordt uitgerekt en uitgesponnen, en je krijgt het gevoel dat je te lang op een plek blijft hangen, en dat maakt het lezen zelf traag. Ik heb het gevoel dat ik hier eeuwen over gedaan heb, hoewel dat natuurlijk niet zo is. Ik ben blij dat er in zijn latere boeken wat meer vaart zit.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:23 uur

geplaatst: vandaag om 15:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.