menu

We Can Build You - Philip K. Dick (1972)

Alternatieve titel: De Partnerindustrie

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Engels
Sciencefiction / Ideeƫnliteratuur

206 pagina's
Eerste druk: DAW, New York (Verenigde Staten)

Een aantal techneuten waren begonnen als fabrikanten van hoog-geperfectioneerde elektronische orgels, maar toen de verkoop daarvan begon terug te lopen, gingen ze op zoek naar een nieuw elektronisch product. Ze slaagden er uiteindelijk in kopieën te maken van enkele historische figuren als president Lincoln. Deze kopieën zouden kunnen dienen als huisvriend, partner of gewoon iemand om mee te praten. Naarmate de kopie perfecter wordt, blijkt hij veel minder manipuleerbaar en reageert hij steeds authentieker. Zo blijkt de kwetsbaarheid van de makers zich te ontvouwen.

zoeken in:
avatar van slowgaze
4,0
Misleidende cover hier, maar wel een mooie: er komt helemaal geen HItler voor in de roman!
Maar is dat helemaal rechts nou de robot-versie van Philip zelf?

2,5
Daar lijkt het op. Cover misleidend inderdaad. Deze van Dick kon me weinig bekoren. Ik vond het stroef geschreven en de plot nogal stuurloos. De bovenstaande beschrijving geeft een feite wel een interpretatie van het verhaal die ikzelf niet gemaakt had, maar zou kunnen. Vond zelf het verband tussen de androïden en de psychose van de verteller heel onduidelijk. De uiteindelijke afloop in de psychiatrische kliniek had wel iets geloofwaardigs. Had met deze hetzelfde probleem als met A Scanner Darkly: is dit SF? Deze wellicht iets meer omwille van de androïden, maar naar het einde van het verhaal gaat het alleen nog over de psychische problemen (van de auteur).

Gast
geplaatst: vandaag om 10:46 uur

geplaatst: vandaag om 10:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.