menu

The House on the Borderland - William Hope Hodgson (1908)

mijn stem
2,50 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel / Sciencefiction

135 pagina's
Eerste druk: Chapman & Hall, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Twee vrienden gaan naar een afgelegen dorpje in Ierland. Op de derde dag stuiten ze op een oud, vervallen huis met een heel vreemde vorm. Ze ontdekken er een beschimmeld dagboek dat de laatste dagen van de laatste eigenaar beschrijft. Het manuscript begint met het verhaal over hoe de man in het bezit kwam van het huis, en hoe hij samen met zijn zuster en hun trouwe hond Pepper er de dagen doorbracht. Dan beginnen er rare dingen te gebeuren, en heeft hij visioenen van een vreemde vlakte omringd door bergen en bevolkt door mythische beestgoden, demonen en andere verschrikkingen.

zoeken in:
avatar van PeterW
1,5
PeterW (crew)
Pffft, wat een bevalling. Het begon veel belovend, maar dat kakte al snel in en mondde uit in een verhaal met ongelooflijk saaie beschrijvingen. Het begint wanneer twee vrienden vakantie houden in de buurt van een afgelegen gehucht in Ierland. In de buurt daarvan vinden ze een vreemd meer naast een berg stenen waarin ze een soort dagboek vinden. Dit is geschreven door een man die met zijn zuster en hond in een huis woonden dat eens op die plek gestaan heeft. De krijgt op een dag een visioen van een grote vlakte omringd door bergen en waarin allerlei wezens van verschillend pluimage vertoeven. Dan wordt het huis aangevallen door zwijnachtige wezens die vanuit een kloof nabij het huis komen. Dat is allemaal nog wel te pruimen, maar dan staat hij uit het raam te kijken en begint de tijd in een keer sneller te lopen en volgen dag en nacht zich in snel tempo op. Vervolgens begint de zon te imploderen en volgt er een uitgebreide beschrijving van stervende zonnen, de geboorte van andere zonnen en planeten en andere zaken, terwijl hij dit vanuit zijn huis, dat ook in snel treinvaart aan het vervallen is, gadeslaat. Allemaal zo saai dat ik mijn gedachten er niet bij kon houden en waarschijnlijk heb ik daardoor e.e.a. niet opgenomen. H.P. Lovecraft zou dit zelfde soort genreverhalen jaren later toch iets beter doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:37 uur

geplaatst: vandaag om 07:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.