menu

Je Hebt Het Niet van Mij, Maar...: Een Maand aan het Binnenhof - Joris Luyendijk (2010)

mijn stem
3,52 (30)
30 stemmen

Nederlands
Politiek

111 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

Zelf spreken ze van de ‘Haagse kaasstolp’ en van ‘de vierkante kilometer rond het Binnenhof’. De politici, journalisten, voorlichters en lobbyisten die samen ons beeld van de landelijke politiek bepalen, opereren in een zeer aparte biotoop. Ze kunnen vaak minder zeggen dan ze weten, en moeten soms toneel spelen, voor en achter de schermen. Joris Luyendijk liep een maand rond in de fascinerende en zo en nu dan verbijsterende, beklemmende wereld van de Haagse politiek. "Je hebt het niet van mij maar..." is zijn verslag.

zoeken in:
4,0
Verhelderend boekje over de samenwerking en concurrentie tussen politici, voorlichters, lobbyisten en voorlichters rondom de Haagse sociëteit Nieuwpoort.
Luyendijks softe, beschouwende aanpak en bijbehorende, een beetje kinderachtige schrijfstijl gaan mij al snel tegenstaan, maar in dit geval werkt het. Zijn worsteling om op een integere manier in te gaan op de politiek op de vierkante kilometer is zowel grappig als leerzaam. Lekker beknopt boekje ook. Een 'tipje van de sluier' van de Haagse ethiek, zogezegd.

avatar van Flaptekst
4,0
Een interessant inkijkje op de dagelijkse gang van zaken op en rond het Binnenhof. Dat uitgekiende samenwerking, handjeklap en achterkamertjespolitiek veelvuldig voorkomt zal niemand verbazen, maar Luyendijk legt met zijn voorbeelden toch een wereld bloot die vaak met rust gelaten wordt.

In de kritiek op Luyendijk in de pers - hij zou pronken met niets nieuws en geen actie ondernemen - kan ik me dan ook niet vinden. Bij aankoop verwachtte ik geen diepgravend onderzoek naar de Haagse politiek en dat was het ook niet. Wat het wel is, is een verhelderende schets van de politiek achter de schermen en haar samenhang met de andere machtsfactoren.

3,0
Kos
Jemig, wat een gemiddelde.
Zo bijzonder was het nou ook weer niet, eerder tamelijk vrijblijvend (want er worden niet expliciet bronnen genoemd) en afstandelijk.

3,5
Dit boekje is het resultaat van een onderzoek naar hoe de hazen lopen op het Binnenhof. Veel vermoed je al of is wat minder opmerkelijk dan dat de auteur doet voorkomen, behalve als het gaat om de lobbyisten. De kracht van het boek zit hem erin dat het de grote invloed van dergelijke figuren op Nederlandse parlementariërs blootlegt.

4,0
Leuke inkijk in de wereld van politici, journalisten en lobbyisten, en hoe ze elkaar in het zadel houden.

avatar van mjk87
3,0
Leuk inkijkje met deels ook veel open deuren als je niet helemaal naïef de wereld in staart. Maar vooral het stukje over lobbyen was heel aardig waarin het wel veel verder ging dan ik had kunnen denken (of eerlijk gezegd, ik had er niet echt een beeld bij). Prettig geschreven verder. Het deel over journalisten was wel veruit het minste. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:35 uur

geplaatst: vandaag om 23:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.