menu

Schuim en Asch - J. Slauerhoff (1930)

Alternatieve titel: Schuim en As

mijn stem
3,66 (32)
32 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Reis

131 pagina's
Eerste druk: Van Dishoeck, Bussum (Nederland)

Deze bundel bevat vijf korte verhalen. Het eerste verhaal ('De Erfgenaam') is welhaast een Arabisch sprookje dat gaat over Kasem. Hij wordt als arme sloeber geboren maar als hij een grote som geld erft, wentelt hij zich in weelde. Het volgende verhaal ('Het Eind van het Lied') gaat over een Russisch officier die wanhopig zoekt naar zijn geliefde. In 'De Laatste Reis van de Nyborg' lezen we over de ondergang van het dodenschip de Nyborg. In het vierde verhaal, 'Larrios', leven we mee met een zeeman die de hele wereld omzwerft, maar toch gevangen is door de geheimzinnige Larrios. De bundel sluit af met 'Such is Life in China', over het Europese leven in een Chinese havenstad.

zoeken in:
avatar van Jord
4,0
Wat een romanticus is die Slauerhoff toch. Prachtig is dat, vooral in het verhaal Larrios: misschien wel het mooiste korte verhaal dat ik gelezen heb.

4,0
Ik heb genoten van deze verhalenbundel. De verhalen zijn wel verschillend qua stij;: de ene zakelijker, de andere lyrischer. Maar vooral de woordenkunst die Slauerhoff niet voor niks tot een van Neerlandsch meest markante literaire passanten maakt, is om van te smullen. Ik heb me meermaals bij het lezen van een zin verwonderd hoe hij die machtige poëtische beschrijving uit zijn pen heeft gekregen. Daarnaast vind ik zijn romantische verhalen het mooist, mijn favorieten zijn 'Larrios' en 'Het eind van het lied'. Thema's als Azië, oorlog en natuurlijk scheepvaart komen in elk verhaal terug en zijn ongetwijfeld zeer autobiografisch getint. Deze verhalenbundel is zeker de mooite waard en leest gemakkelijk. Opvallend is hoe snel je wordt meegetrokken in een verhaal van rond de 30 pagina's.

avatar van handsome_devil
3,5
Syndro schreef:
Ik heb me meermaals bij het lezen van een zin verwonderd hoe hij die machtige poëtische beschrijving uit zijn pen heeft gekregen.


Nou, inderdaad. Sommige zinnen heb ik wel 10 keer gelezen. Gewoon omdat ze zo mooi waren.

avatar van JJ_D
2,0
Ik ben zelf genoemd naar de schrijver en besloot zodoende 's mans bekendste werk eens te proberen. Ben er eigenlijk echt niet enthousiast over (misschien omdat ik 'Schuim en As' nogal vluchtig heb gelezen?): de stijl is te chaotisch en te weinig uitgepuurd, verhaaltechnisch gebeurt er vanalles maar is er te weinig richting en soms is het verhaal gewoon niet duidelijk, terwijl het eerste verhaal dan weer een Bijbelse parabel is waar voor mij weinig echte diepte in zit.

Binnenkort nog maar eens proberen dus...

2,5
De erfgenaam en Het eind va het lied tot nu toe gelezen. Ben wel onder de indruk, omdat beide verhalen toch wel blijven hangen, ondanks de chaotische stijl. Zijn stijl kan wel als saai betiteld worden, maar het blijft tóch hangen. Ben benieuwd naar de andere drie verhalen!

2,5
Uiteindelijk 2.5 ster. Larrios vond ik eveneens het beste verhaal. Het sprookje vond ik ietwat verwarrend en geen duidelijke boodschap hebben, terwijl dat toch inherent moet zijn aan een sprookje. Het eind van het lied was wel te doen. De laatste reis van Nyborg had sterke passages. Larrios was prachtig, vooral die zwerftocht - die toch in elk verhaal duidelijk een motief is. Such is life in China vond ik ronduit saai. Teveel personages. Misschien had zelf te weinig drank ervoor op

Stilistisch redelijk plebejisch, maar toch mooie vondsten tegengekomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:51 uur

geplaatst: vandaag om 17:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.