menu

O Pioneers! - Willa Cather (1913)

Alternatieve titel: Oh Pioniers!

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Streek/Familie

306 pagina's
Eerste druk: Houghton, Mifflin and Co., Boston (Verenigde Staten)

Het eerste boek van Willa Cather's prairie trilogie, O Pioneers! Verteld het verhaal van een familie Zweedse immigranten in Hanover, Nebraska. De Bergson familie voert dezelfde strijd om het bestaan als andere landverhuizers. De hoofdpersoon, de eigenzinnige en intelligente Alexandra Bergson, wordt gedreven door twee krachten: haar felle, beschermende liefde voor haar jongere broer Emil en een diepe liefde voor het mooie land dat ze nu als het hare beschouwd. Ze treedt op de voorgrond nadat haar vader sterft en ze gaat de uitdaging aan om van de boerderij een bloeiende onderneming te maken terwijl andere immigrantenfamilies de streek verlaten op zoek naar een makkelijker leven.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,5
De pioneer-trilogie van Willa Cather werd aangeraden in een bericht onder dit youtube-filmpje over The Border Trilogy van McCarthy. Op zich snap ik die vergelijking wel. Ook hier wordt gekeken naar de frontier-mythe. Ook hier tref je een spanningsveld aan tussen individuele vrijheid en collectieve solidariteit. Hoofdpersonage Alexandra Bergson weet immers in slechte tijden de ranch van haar vader overeind te houden, wat haar in goede tijden rijkdom brengt. De maatschappelijke positie die ze zo verkrijgt, isoleert haar. Zo zoeken dorpsgenoten zekerheid in de grote steden, maken haar broers hun claim op de erfenis en verliest haar jongste broertje (Emil) zich in een liefdesrelatie. Onderwijl conflicteren persoonlijke passies met haar maatschappelijke verantwoordelijkheden. De thematiek van het boek is kortom best interessant. De droge schrijfstijl van Cather resulteert bovendien in een doeltreffende narratief waarin weinig ruimte voor verveling wordt gelaten. Dat is zowel een pluspunt als een nadeel. Het boek had meer aandacht voor sfeer en verdieping mogen hebben. De verhaallijn is namelijk ietwat rechtlijnig. Desalniettemin was O Pioneers! een onderhoudende leeservaring.

avatar van LuukRamaker
3,5
geplaatst:
Ja, ze zijn over het algemeen wel aan mij besteed, dit soort rustig voortkabbelende vertellingen waarbij met een eventuele stroomversnelling vaak aardig wat levendigheid kan worden gecreëerd. De rustieke setting is er een naar mijn hart en de centraal staande familieband vormt daarmee een goede combinatie. Bovendien is het toch al meer dan een eeuw oude taalgebruik opvallend soepel te lezen en heeft Willa Cather een hoop prachtige zinnen neergepend; sommige passages of uitdrukkingen waren het waard nog eens rustig te herlezen puur vanwege de vorm of zinstructuur. Ook inhoudelijk hield het verhaal niets specifieks te wensen over, al moet dat het wel vooral hebben van die ene gebeurtenis tegen het einde en heeft het niet dermate veel om het lijf dat het boek zich op dat gebied heel erg weet te onderscheiden van andere boeken. Ik acht de kans niettemin aanwezig dat ik me eens zal wagen aan de hierna geschreven werken van Cather, want ik geloof op zich wel in de theorie dat schrijvers met de jaren beter worden en zeker My Ántonia schijnt absoluut ook de moeite waard te zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:01 uur

geplaatst: vandaag om 01:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.