menu

Vroeger Was de Toekomst Beter - Carolijn Visser (2004)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Reis / Sociaal

314 pagina's
Eerste druk: Augustus, Amsterdam (Nederland)

Bundeling van eerder verschenen reportages en verhalen, bewerkt of van een nieuwe titel voorzien, aangevuld met een enkel nieuw werk. Al vanaf de vroege jaren zeventig was Carolijn Visser geraakt door buitenstaanders, vaak jonge mensen die haar de keerzijde van een samenleving lieten zien. Haar eerste reizen, door de VS, voerden haar langs bloedbanken en opvanghuizen, maar ook naar de New Yorkse succesvolle zakenvrouwen en feministische kunstenaars. Als een der eersten beschreef ze de multiculturele veranderingen in Nederlandse stadswijken, sprak ze met vrouwen uit een gemengd huwelijk, volgde ze de coming out van homo's in Limburg, en de liberalisering in China, waar jongeren het kapitalisme omhelsden. Ze schreef over de Baltische staten aan de vooravond van hun onafhankelijkheid, trok op met anarchistische krakers in een Londense achterbuurt, en interviewde haar vroegere klasgenoten over hun toekomstverwachtingen en wat ervan terechtgekomen was. De beschrijvingen die hieruit voortvloeien laten een fascinerend beeld zien van hoe jongeren op allerlei plekken in de wereld in de laatste decennia van de twintigste eeuw hun eigen weg zochten, tegen de heersende ideologieën in.

zoeken in:
2,5
De meeste verhalen stonden eerder in een zaterdagbijlage of achterpagina van NRC Handelsblad, ook een paar bij Haagse Post en nog andere tijdschriften. In het jaar 2000 werden ze verzameld, hier en daar herschreven en opgeleukt. Uiteindelijk kwam dit boek op de markt. Mijn bezwaar tegen dit soort boeken is dat veel van wat geschreven is, inmiddels erg gedateerd is. Wel interessant dat wij kennis kunnen maken met Ayse. In 2017 schrijft Carolijn een verhaal, waar ze in Turkije op zoek gaat naar deze vrouw. Het laatste deel van het boek gaat over de Sovjet Unie (Letland en Litouwen) en China. Reizen door deze landen, daar ken ik Carolijn van en waardeer ik haar als schrijfster.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:53 uur

geplaatst: vandaag om 14:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.