menu

Het Aardigste Volk ter Wereld: W.F. Hermans in Brussel - Jeroen Brouwers (1996)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Biografie

155 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

In deze 'Bijdrage aan zijn biografie' beschrijft Jeroen Brouwers de periodes die Willem Frederik Hermans in Brussel, de stad die hem aan het hart lag, doorbracht. Beginnende bij zijn eerste reis vlak na de oorlog om, via de enige ontmoeting die de twee schrijvers ooit gehad hebben, uit te komen bij het post scriptum van zijn schrijversbestaan.

zoeken in:
avatar van Robsessie
2,5
Leuk tussendoortje maar mist het persoonlijke en de warmte die ik van Brouwers gewend ben in vergelijkbare werken. Hermans en Brouwers hebben elkaar twee keer ontmoet (meen ik) en enkele malen geschreven. Het helpt ook niet dat dit boek zich specifiek op Hermans in Brussel focust waardoor af en toe de context lijkt te ontbreken voor sommige van de besproken zaken, zoals confrontaties met de pers en recensenten. Als Hermans-leek had ik het gevoel dat ik een hoop miste.

Achterin het boek vond ik een uitgeknipte recensie uit de krant - geen idee welke - van ene 'B. Polak'. Het lijkt erop dat deze recensent nog een appeltje te schillen had met Brouwers, en in dat licht wil ik jullie een aantal citaten niet onthouden.

Aan alles is te merken dat Brouwers er voor dit gelegenheidswerkje - het boekje is ge-lumbeckt, het ding ligt binnen twee jaar in losee paginaatjes uit elkaar - met de pet naar heeft gegooid.


Wat natuurlijk gebleven is, is de kruiper Brouwers. Kruipertje kruip. Brouwers kan nog altijd kruipen als de beste. U herrinert zich zijn pamflet De nieuwe revisor. Likken naar boven en trappen naar beneden. Kruipertje kruip.


Brouwers heeft, het kan niet anders, een map met krantenknipsels van uitgever Emiel Brugman van Atlas in de bus gekregen om er even snel, knip, lik, plak, klaar, een jaar na de dood van Willem Frederik Hermans een boekje van te maken. Donder toch op op.

avatar van handsome_devil
Kruipertje kruip.

avatar van eRCee
Altijd gezellig, dat literaire wereldje.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:51 uur

geplaatst: vandaag om 15:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.