menu

Bevoorrecht Bewustzijn - Esther Gerritsen (2000)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

In deze verhalenbundel worden de personages overweldigd door die wereld en zoeken ze een logica om haar te kunnen begrijpen. Soms gaan de verhalen over bijna niets. Iemand bezoekt een nieuwjaarsreceptie ten stadhuize of dwaalt door Hoog Catharijne en steelt terloops een trui bij C&A. We zijn getuige van een uit de hand lopend gesprekje aan de ontbijttafel over geroosterd brood. Weer een ander verhaal (`Voor je me gaat slaan') bestaat uit een korte monoloog, waarin een vrouw op een bizarre manier haar liefde verklaart. Het verhaal `Greenwich achttienvierennegentig' gaat over de Franse anarchist Bourdin die een bomaanslag wil plegen op het observatorium van Greenwich, uit protest tegen de `dictatuur van de tijd'. Het berust op een historische voorval, dat Joseph Conrad de stof verschafte voor zijn roman The secret agent. Het titelverhaal 'Bevoorrecht bewustzijn' – een term ontleend aan Oliver Sacks – gaat over de mens die aan wat hij niet begrijpt een positieve en hogere betekenis toekent. Zoals de middeleeuwse non Hildegard von Bingen. Zij zag visoenen die haar door God persoonlijk waren toegezonden. Volgens neurologen die haar visioenen bestudeerden leed Hildegard aan migraine: haar visoenen waren hallucinaties. Maar door haar 'bevoorrecht bewustzijn' kreeg haar leven een hogere betekenis.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
Sociaal ongemak komt steeds terug, net als je té bewust zijn van keuzes die je kunt maken en de angst om verkeerd te kiezen of vast te roesten in gewoontes die erin geslopen zijn. Soms levert dit ruzies om niks op, maar vaker boosheid en verdriet over het eigen onvermogen. Dat zal iedereen wel herkennen. Deze verhalen helpen om jezelf beter te begrijpen, maar vooral laten ze zien dat je gedachten vaak niet gek zijn, maar gewoon heel menselijk.

Bevoorrecht bewustzijn – Esther Gerritsen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 04:45 uur

geplaatst: vandaag om 04:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.