menu

Les Mandarins - Simone de Beauvoir (1954)

Alternatieve titel: De Mandarijnen

mijn stem
3,21 (7)
7 stemmen

Frans
Sociaal / Ideeƫnliteratuur

579 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Deze roman speelt zich af in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in het Parijse intellectuele milieu van Sartre, Camus c.s. Het hoofdthema van 'De mandarijnen' is de vraag naar de positie van de linkse intellectueel in de maatschappij; net als de Chinese mandarijn is hij afgesneden van het volk dat hij meent te leiden. Daartussendoor spelen zich enkele liefdesaffaires af. Psychiater Anne Dubreuilh leeft voor en door anderen: haar veel oudere man, haar achttienjarige dochter Nadine en haar Amerikaanse minnaar Lewis Brogan. Als ze Lewis verliest, stort haar geborgen wereld in elkaar en overweegt zij een eind te maken aan haar bestaan; uiteindelijk kiest zij echter voor het leven. In de wereld van Henri Perron, uitgever van de verzetskrant l'Espoir, speelt de liefde eveneens een voorname rol, maar zijn relaties - onder andere met Nadine, die van hem in verwachting raakt en met wie hij later trouwt - zijn nooit het belangrijkst. Wat voor Henri telt is het politieke engagement, dat zal leiden tot de bevrijding van de mens.

zoeken in:
avatar van Wickerman
4,0
Mooi boek dat een interessante kijk geeft in de literaire wereld van Parijs na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel volgens de auteur er geen enkele verbinding met de echte wereld gezocht moet worden, zijn de vergelijkingen met Sartre, Camus en De Beauvoir snel gemaakt. Enig minpunt: misschien 100 of 150 bladzijden te lang.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:42 uur

geplaatst: vandaag om 08:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.