menu

De Handen van Kalman Teller - Gauke Andriesse (2010)

mijn stem
3,83 (6)
6 stemmen

Nederlands
Thriller

256 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Als de jonge Mira Roes in het ziekenhuis slachtoffer wordt van een verkeerd uitgevoerde medische ingreep, is dat voor haar en haar man Frederik het begin van een tien jaar durende lijdensweg langs tal van medische beroepsorganen en gerechtelijke instanties. Ondanks haar ernstige verminkingen vallen de rechterlijke uitspraken keer op keer in haar nadeel uit en lijkt het er steeds meer op dat de schuldige de hand boven het hoofd wordt gehouden. Als haar zaak hopeloos is vastgelopen, besluit haar protegé, de vermogende Joodse zakenman Kalman Teller, de hulp in te roepen van de Amsterdamse privédetective Jager Havix. Wanneer Havix een belangrijke getuige weet op te sporen, wordt deze echter op beestachtige wijze vermoord. Hiermee loopt het spoor dood. Maar Kalman Teller laat Havix niet meer met rust. Waarom is hij zo vasthoudend en wat is er waar van de geruchten dat deze overlevende van de Holocaust zo’n teruggetrokken bestaan leidt, omdat hij iets heeft te verbergen?

zoeken in:
avatar van chiel
Goed nieuws voor Gauke:
"De Gouden Strop, de prijs voor beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar, gaat naar ‘De handen van Kalman Teller’ van Gauke Andriesse."

avatar van Miek
4,5
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en vond het fascinerend. Er komen veel verschillende onderwerpen in aan bod, waar ik als lezer lang niet alles van wist. Erg boeiend. Ook vind ik het boek erg goed geschreven met voldoende tempo. En ik bleef tot het eind toe nieuwsgierig naar Kalman Teller.
Aanrader!

avatar van Arkan
4,0
Een fascinerend boek waarvan je eigenlijk niet echt goed weet welke kant het nu eigenlijk allemaal uit gaat. Dat zorgt dan ook voor een verrassend slot.

Een thriller? Niet in de volle zin van het woord, je zit niet van begin tot eind op het puntje van je stoel, maar de spanning is voldoende aanwezig. Momenten van spanning worden afgewisseld met gevoelens van medeleven met betrokkenen, maar ook nieuwsgierigheid word je deel.


Een mooi geschreven boek waarin alles zo is voorgesteld en beschreven dat je het als het ware allemaal levendig voor je ogen ziet. Ook de personages komen letterlijk tot leven.

4,0
Een mooi compleet boek. Maar als je dat moet categoriseren is dat meteen het probleem. Het heeft thrillerelementen, maar beschrijft ook de naweeën van WOII. En het beschrijft de praktijken van de farmaceutische en cosmetische industrie. En dan is daar een vriend die ernstig ziek wordt. En aan het begin van het boek een monnik die jaren terug wonderen kon verrichten. En dan heb ik het nog niet over een voorafgaand boek met dezelfde hoofdpersoon die voor een opdrachtgever schilderijen moest zien terug te krijgen voor de rechtmatige eigenaar. En dat vind ik het enige manco aan het boek het is veel, er lopen wel veel verschillende verhaallijnen. Maar mogelijk worden zaken verder opgepakt in een vervolgboek? Dat zal ongetwijfeld ook de moeite waard zijn om te lezen.

avatar van Shaky
3,0
De Handen van Kalman Teller probeert heel veel, maar vergeet om echt op een hoofdzaak te focussen. Is het een medische thriller, is het een sociaal-maatschappelijk kritisch boek, draait het om de essentie van het boeddhisme, toch maar een historische roman of wellicht een bovennatuurlijk verhaal? Er worden ontzettend veel balletjes opgegooid, maar niets wordt uitgewerkt.

Het verhaal begint met Jager Havix die op vakantie een onverklaarbaar graf aantreft in een verlaten bos.. Hier wordt een aantal hoofdstukken bij stilgestaan, maar heeft vervolgens niets met het verhaal te maken en er wordt verder niet meer op teruggeblikt. Vreemd. Dan krijgen we een aantal hoofdstukken met veel te uitgebreide informatie over kunst. Je raadt het al: waar verder eigenlijk niet op terug wordt gekeken, ook weer een zoveelste los eindje in het boek. Vreemd en langzaamaan frustrerend.

Het boek heeft wel een aardig hoog tempo, dus als lezer kost het me weinig tot geen moeite om door te lezen. Jager wordt ondertussen benaderd door een mysterieuze man, Kalman Teller, die vreemde handen heeft en 'niemand ooit een hand geeft'....behalve Jager dan.. want..sja, geen idee; wordt verder niet uitgelegd. Kalman wil Jager inhuren om een medische misser en een langslepende juridische kwestie op te lossen. Een alles behalve logische keuze aangezien Jager een privédetective is die zich bezighoudt met kunst.... op een vage reden na waarom Jager toch geschikt zou zijn voor deze klus wordt dit totaal niet duidelijk.

Nu komen we langzaam bij het thriller-gedeelte en hier excelleert het boek. Flink tempo, interessante gebeurtenissen en fijne personages. Helaas stort het geheel volledig in wanneer deze zaak, waar het verhaal toch om zou moeten draaien??, plotseling stopt drie hoofdstukken voor het einde en er niet langer over gesproken wordt. Gewoon, poef... weg.... geen woord meer. . Opeens focussen we ons op Kalman Teller en zijn magische handen. Er wordt een heel subplot over kanker en boeddhisme bijgehaald, dat niets bijdraagt aan het verhaal en een heel nonsense verhaal over zogenaamde helende, bovennatuurlijke, krachten van Kalman die in Auschwitz heeft gezeten (ook alweer zo met de haren erbij gesleept).

Nee, behoorlijk frustrerend boek dat allerlei zijwegen inslaat, maar nergens op een bestemming weet aan te komen. Oppervlakkige opmerkingen over geloof, oorlog en moreel zorgen ervoor dat dit boek eigenlijk kant noch wal raakt en vooral prekerig en artsy-fartsy overkomt.

Het vreemdste moet nog komen: het personage Jager is interessant en Andriesse weet een zekere schwung in het boek aan te brengen waardoor je toch wilt blijven doorlezen. De frustrerende passages worden afgewisseld met ijzersterke stukken die je volledig in het verhaal trekken. Van die kant was het dus wel weer een prettige leeservaring.

Als iemand me zou vragen of ik het nu een goed boek vond en het zou aanraden... ik weet het niet. Vreemde leeservaring, een verhaal dat iedere vorm van focus mist maar wel interessante karakters en een heerlijke tempo kent. Ik weet het niet. Nét aan een voldoende voor nu: 3*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:50 uur

geplaatst: vandaag om 15:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.