menu

Uomini e No - Elio Vittorini (1945)

Alternatieve titels: Mens of Niet | Milaan

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Italiaans
Psychologisch / Oorlog

219 pagina's
Eerste druk: Bompiani, Milaan (Italië)

De hoofdrol in de roman is weggelegd voor de verzetsman N-2. De lezer volgt hem op de voet: wanneer hij aanslagen beraamt en uitvoert, in zijn verwoede discussies met zijn kameraden, gedurende zijn zwerftochten door de stad, opgejaagd door de militie van Zwarte Hond die met een gruwelijk sadisme de politieke gevangenen tot op het bot vernedert. In deze consternatie dringt zich de vraag op waar de mens ophoudt een wolf te zijn. Ook het verzet bergt het gevaar in zich van verheerlijking van geweld en zucht naar avontuur. Scrupuleus worden morele vragen aan de orde gesteld. De verschrikkingen van de oorlog wordt afgewisseld met poëtische scènes uit de kindertijd.

zoeken in:
4,0
Een vraagje aan de persoon die die ene stem heeft uitgebracht bij dit boek: in welke taal heb je het gelezen?

4,0
Uomini o no van Vittorini (1945), Se Questo è un Uomo van Primo Levi (1947), La Pelle van Curzio Malaparte (1949), tot en met Salò van Pasolini (1975)... Telkens weer diezelfde vraag: Wat is een "mens"? Telkens krachtiger, indringender, beklemmender, onontkoombaarder...
Het moet de Italianen diep hebben gezeten...

Gast
geplaatst: vandaag om 11:08 uur

geplaatst: vandaag om 11:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.