menu

Legend of a Suicide - David Vann (2008)

Alternatieve titel: Legende van een Zelfmoord

mijn stem
3,98 (26)
26 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Avontuur

160 pagina's
Eerste druk: University of Massachusetts Press, Amherst (Verenigde Staten)

Het boek bestaat uit vijf verhalen en een novelle. Roy is nog jong wanneer zijn vader - een mislukte tandarts en een matige visser - op zijn geliefde boot de loop van zijn geweer in zijn mond steekt en de trekker overhaalt. De rest van zijn leven komt Roy altijd weer uit bij die ene allesbepalende gebeurtenis die een schaduw over zijn jeugd wierp. Het hart van 'Legende van een zelfmoord' wordt gevormd door de flashbacks naar een ultieme poging van Roys vader om de relatie met zijn zoon te verbeteren. Hij besluit hem een jaar mee te nemen naar de wildernis van Alaska om daar van het land te leven. Onvoorbereid op de aanwezigheid van beren, de bittere kou, de striemende regen en de verslechterende geestelijke gezondheid van zijn vader, heeft de jonge Roy al snel door dat elke kans om te overleven van hem afhangt...

zoeken in:
avatar van Mahto
4,5
Prachtig boek!
De titel lijkt een depressief boek te beloven, maar niets is minder waar.
Ik vond het een hoopvol boek, een boek waarin de auteur op een mooie manier in het reine komt met zijn verleden.
De boek bevat een gebalanceerde portie humor en gevoel, waardoor het nog meer raakt dan wanneer het enkel ellende zou beschrijven.

Ik heb ervan genoten!

avatar van Apollinisch
Ivo Weyel heeft me benieuwd gemaakt:

Het boek heeft een hart- en hemelverstikkende plotwending, zo gruwelijk en toch zo logisch, dat de sfeer van het boek je niet loslaat. Ook al heb je het boek al lang uit. Vann is een geniaal schrijver. Het is misschien wel het beste boek dat ik sinds jaren heb gelezen. Hij schrijft zonder poespas, zonder omhalen in een stijl die is ontdaan van alle overbodigheden. Dat kan alleen iemand die een schrijver pur sang is. Iemand die geboren is als schrijver, die door hogerhand is bedoeld om te schrijven, die echt niets anders moet en mag doen dan schrijven. Opmerkelijk is dat ik geen zin kan vinden in het hele boek die op zichzelfd de moeite waard is om hier uit te lichten. Meestal hebben boeken -ook de slechte- wel een strofe die speciaal genoeg is om te citeren. Bij Vann kom ik er geen tegen. Al zijn zinnen, al zijn constateringen, belevenissen en beweringen zijn gewoon. Maar allemaal samen vormt het pure magie. Is dat dan het mysterie van een groot schrijver?

avatar van liv2
En mij nu ook!

avatar van Asaharo
4,0
ja, ik ben er ook wel benieuwd naar. Een boek schrijven als therapeutische ervaring is altijd wel een interessant gegeven.

avatar van Asaharo
4,0
Krachtig werkje, vooral de novelle vond ik ongelooflijk mooi. Vader en zoon vertrekken naar Sukkwan Island om er een tijdje te overleven, hun band te versterken en de wereld even achter zich te laten. De twijfels van Roy en de onwetendheid van de vader die totaal onvoorbereid is culmineren naar een hoogtepunt dat je verbaast en eventjes verslagen achterlaat. Ook de kortverhalen zijn de moeite waard, ze draaien constant rond dat éne moment waardoor ieder verhaal een stukje van de schrijver's ziel blootlegt. Of het nu draait om de nieuwe vrienden van zijn moeder, of het beschieten van lantaarnpalen, of het vreemdgaan van zijn vader in Ketchikan waarin de dramatische voorbode van zijn toekomst ligt verankert. Alles klopt. Een sterk debuut van een schrijver die ik in de gaten ga houden.

avatar van Donkerwoud
4,0
Verstikkende en uiterst pijnlijke debuutroman, waarin de disfunctionele relatie tussen een vader en een zoon helemaal wordt uitgeplozen. Sukkwan Island 1 en 2 zijn verreweg het meest indrukwekkend van deze bundel. Het weet zo onthutsend mooi het onvermogen van vader en zoon om nader tot elkaar te komen te koppelen aan de letterlijke vlucht van de beschaving. Moet alweer een tijdje terug zijn dat ik zo boos werd op een personage dat zichzelf en zijn zoon helemaal de vernieling in hielp met zijn slappe gedrag. De pijn en woede die de echte David Vann mogelijkerwijs gevoeld kan hebben wordt schrijnend duidelijk uit het verhaal. Sowieso is de vermenging van autobiografische elementen en fictie hier verrassend sterk gedaan. Dit is een debuutroman die raakt en die zeker uitnodigt om meer werk van Vann te gaan lezen.

avatar van ...stilte...
4,0
Verschrikkelijke verhalen...en erg mooi!

avatar van Abubakari
4,0
Ik vond de laatste twee verhalen wat minder sterk (2 sterren), maar de eerste drie korte verhalen plus het langere verhaal erg goed (4 sterren). Het lange verhaal is -mede door de verrassende wending in het midden- ronduit schokkend en tergend door de onmacht en het egoïsme van de vader en de onmogelijke keuze die zoon opgelegd krijgt.

Ik hoor net dat Davids vader hem vroeg om een jaar lang met hem in Alaska te gaan wonen, David zei nee en twee weken later pleegde zijn vader zelfmoord. David voelde zich schuldig en vroeg zich af of zijn vader nog zou leven als hij ja zou hebben gezegd. Sukkwan Island gaat over wat er had kunnen gebeuren als hij ja had gezegd...

Dit was het derde boek wat ik van David Vann las, ik denk dat ik aan het eind van dit jaar al zijn boeken gelezen zal hebben.

Een uitgebreid stuk over mijn liefde voor de duistere wereld van David Vann op mijn blog:
Abubakari leest Legende van een zelfmoord-David Vann | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van Lalage
Is het een roman of een verhalenbundel? Of iets ertussenin?

avatar van ...stilte...
4,0
Het is een verhalenbundel, waarvan één verhaal bijna de lengte van een roman heeft.
Een indrukwekkend debuut van Vann. Eerlijk en aangrijpend...en schitterende natuurbeschrijvingen.

In april verschijnt zijn nieuwe roman!

avatar van Abubakari
4,0
Lalage schreef:
Is het een roman of een verhalenbundel? Of iets ertussenin?


Het lange verhaal is denk ik ongeveer 180 paginas. De vijf korte verhalen zijn meestal een pagina of 10.

avatar van Abubakari
4,0
Lalage schreef:
Is het een roman of een verhalenbundel? Of iets ertussenin?


Ik zie dat je Caribou Island hebt gelezen. De personages Jim & Rhoda en haar ouders komen in Legend of a Suicide ook voorbij. Jim is de vader. En wat er met Rhoda's ouders gebeurt komt in dit boek ook al summier voorbij. wat dat betreft wel een aarader. Ik las beide boeken achter elkaar, de volgorde waarin je ze leest is trouwens handiger dat je eerst Caribou Island leest en dan pas deze hoewel LoaS eerder uitkwam dan CI. Doordat ik LoaS al had gelezen wist ik namelijk wat er in CI te gebeuren stond.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:41 uur

geplaatst: vandaag om 11:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.