menu

Acciaio - Silvia Avallone (2010)

Alternatieve titel: Staal

mijn stem
3,29 (17)
17 stemmen

Italiaans
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Rizzoli, Milaan (Italië)

De dertienjarige Anna en Francesca wonen in hetzelfde appartementencomplex in Piombino, een klein industriestadje aan de Italiaanse kust met uitzicht op het eiland Elba. Elba is voor de rijken en toeristen, en onbereikbaar voor het gewone volk dat zijn brood verdient in de plaatselijke staalfabrieken. De meisjes zijn vanaf hun vroege jeugd onafscheidelijk, maar op de drempel van volwassenheid moeten zij afscheid nemen van hun zo vertrouwde leven en begint alles te draaien om hun verlangen als vrouw bewonderd te worden. In hun troosteloze arbeiderswijk proberen Anna en Francesca hun ontluikende seksualiteit uit te buiten om de bedrukte sfeer thuis te ontvluchten. Dan komt op een dag de liefde uit een onverwachte hoek, waardoor de onoverwinnelijke vriendschap tussen Anna en Francesca op losse schroeven komt te staan.

zoeken in:
avatar van Arkan
4,0
Het verhaal van 2 opgroeiende tienermeisjes in de troosteloze arbeiderswijken van Piombino, een stad die leeft van de staalfabrieken.
Anna en Francesca, hun droom, Elba vlakbij en zo onbereikbaar.
Hun leven naar de volwassenheid, maar ook hun familie en vrienden worden mooi in beeld gebracht.
Het troosteloze leven van hard werken, armoede en drugs om de werkelijkheid te ontvluchten.

Een prachtig coming-of-age verhaal geschreven op een heel gevoelige en scherpzinnige manier schets zij de conflicten van de 2 vriendinnen, de liefde en de realiteit.
Een heel typisch Italiaans verhaal.

avatar van eRCee
Dit klinkt wel erg als 'De geniale vriendin' van Ferrante, of vergis ik me?

avatar van Arkan
4,0
eRCee schreef:
Dit klinkt wel erg als 'De geniale vriendin' van Ferrante, of vergis ik me?


Die heb ik dus niet gelezen, heb dan ook geen vergelijking.
Maar als ik de inhoud van De geniale vriendin lees, lijkt het me toch nog wat anders.
Misschien zelfde stijl, maar in Staal gaat het over jongere vriendinnen, en vooral ook het punt over waar de lijn ligt tussen vriendschap en liefde, het ontdekken van het jonge lichaam.
De 2 dametjes gaan hier dus ook nog wel naar school.

avatar van Lalage
4,0
Hmm, dan moet ik deze toch eens uit de kast halen....

avatar van Lalage
4,0
Met haar beeldende schrijfstijl weet ze me meteen mee te slepen: ik zie de flatgebouwen aan de kust zo voor me, met spelende kinderen en flanerende pubers op het strand. Even verderop is de staalfabriek waar hun vaders werken. Het enorme terrein met ‘bunkers, bulldozers, schoorstenen, afvoerpijpen, doodlopende rails en transportbanden’ wordt op een poëtische manier beschreven, waarbij de hitte van het gesmolten staal haast voelbaar is.

Staal – Silvia Avallone | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 14:29 uur

geplaatst: vandaag om 14:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.