menu

Unterhaltungen Deutscher Ausgewanderten - Johann Wolfgang von Goethe (1795)

Alternatieve titels: Sprookje van een Mooie Jongen | Door de Fransen Opgejaagd: Salonvermaak van Duitse Vluchtelingen

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Duits
Verhalenbundel
Romantiek

146 pagina's
Eerste druk: Schiller, Tübingen (Duitsland)

De zeven verhalen in deze raamvertelling worden verteld door drie personages: de geestelijke, Fritz en Karl. Ze behoren allen tot een stelletje vluchtelingen die wachten op nieuws over de bewegingen van de Franse legers in 1793. De barones is gastvrouwe en tegelijkertijd de stabiliserende factor. De geestelijke vertelt het verhaal "Die Sängerin Antonelli", over de ongelukkige liefde van een jonge Genuees voor de zangeres Antonelli. Fritz vertelt "Der Klopfgeist" over bovennatuurlijke fenomenen, en vervolgens vertelt Karl twee verhalen uit de memoires van maarschalk De Bassompierre. Het eerste gaat over de liefde van de maarschalk voor een vrouw van lagere stand (Die schöne Krämerin), die na een gelukkige nacht niet op komt dagen voor een tweede rendez-vous, en het tweede verhaal gaat over een vrouw die twee slapende geliefden vindt, waarvan een haar echtgenoot is. Ter afsluiting vertelt de geestelijke een sprookje (Das Märchen) waarin een rivier een brug nodig heeft, en een slang zich hiervoor opoffert. Ook heeft het land een koning en een koningin nodig, die uiteindelijk gevonden worden in de liefde tussen een jongen en een lelie.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Eén van Goethes personages over nieuws, een analyse die volgens mij nog steeds geldig is:

'Ik heb zelden [...] een kring even aandachtig en de geestvermogens zo actief gezien als wanneer er een nieuwtje, en wil iets wat een medeburger of burgeres neerhaalt, werd gepresenteerd. Vraagt u zichzelf eens af, en vraagt u het vele anderen: Wat maakt een voorval aantrekkelijk? Niet zijn belang, niet de invloed die het heeft, maar het nieuwe ervan. Het nieuwe alleen lijkt gewoonlijk van belang, omdat het zonder enig verband verbazing wekt en onze fantasie één moment in beweging zet, ons gevoel slechts licht beroert en ons verstand volstrekt met rust laat. Ieder mens kan zich, zonder de geringste terugkeer naar zichzelf, voor al wat nieuw is levendig interesseren; en ja, omdat een opeenvolging van nieuwtjes ons steeds van het ene naar het andere onderwerp meesleurt, kan de grote mensenmassa niets zo welkom zijn als zo'n aanleiding tot eeuwige verstrooiing en zo'n gelegenheid om op een makkelijke en steeds zich vernieuwende manier boosaardigheid en leedvermaak de vrije loop te laten.'

Verder wel een aardig werkje, waarvan de kadervertelling misschien het boeiendste is, omdat het de mores van die tijd weergeeft. De zeven verhaaltjes die worden verteld zijn merkwaardig onafgerond en richtingloos, maar dat lijkt ook Goethes bedoeling te zijn. Het laatste verhaal, dat sprookje, was me helemaal kwijt moet ik zeggen. Gaat ook veel te lang door. Maar mooi geschreven boekje en vooral het begin is interessant.

avatar van mjk87
3,0
Wel aardig, waarbij de laatste vier verhalen beduidend beter zijn dan de eerste drie verhalen die nogal in nikserigheid vervallen. En ja ook het laaste verhaal Het Sprookje is lezenswaardig en ergens boeiend maar oprecht geen idee wat Goethe hier nu mee wilde en dat verhaaltje duurde net iets te lang. De raamvertelling zelf is goed bedacht maar als geheel wat rommelig. Dan vond ik die in Decamerone een pak beter. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:23 uur

geplaatst: vandaag om 12:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.