menu

Moriae Encomium - Desiderius Erasmus (1511)

Alternatieve titels: Lof der Zotheid, of De Dwaasheid Gekroond: Een Pronkrede | Morias Enkomion, Id Est, Stultitiae Laus, Erasmi Roterodami Declamatio | Lof der Zotheid

mijn stem
3,85 (68)
68 stemmen

Latijn
Ideeƫnliteratuur

174 pagina's
Eerste druk: Gilles de Gourmont, Parijs (Frankrijk)

De 'Lof der Zotheid' hoort tot het al in de Oudheid populaire genre van de paradoxe lofrede, waarin geprezen wordt wat niet prijzenswaardig is. Erasmus laat zich dan ook vaak inspireren door de sarcastische Griekse humorist Lucianus. Daarnaast verwerkte hij natuurlijk, in de beste humanistische traditie, talloze citaten van antieke auteurs in zijn werk. De Lof is uniek doordat de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet: moet hij in deze lofprijzen dóór de Dwaasheid van de Dwaasheid haar uitspraken over de dwaasheid van alles en iedereen, inclusief de Kerk en haar dienaren, serieus nemen of is alles ironie? Of soms het een en soms het ander?

zoeken in:
In hoeverre is lof der zotheid actueel? hebben jullie zowel voor en tegenargumenten daarvoor?

avatar van eRCee
2,5
Schoolopdracht alert! Kunnen we binnenkort weer een stroom berichten verwachten?

Ik vind het boek grotendeels niet actueel, maar je zal toch echt zelf aan de slag moeten voor de argumenten. In dit topic staan al wat fragmenten en opmerkingen daarover.

avatar van handsome_devil
Haha, je kunt het altijd proberen natuurlijk.

avatar van manonvandebron
4,5
Erasmus was een boegbeeld van de Renaissance en het humanisme. Hij haalde inspiratie uit de Klassieke Oudheid, vandaar de vele verwijzingen naar Griekse en Romeinse denkers en dichters. Voor deze satire fungeerde Lucianus van Samosata als voorbeeld.

De titel is ironisch. Het is een humoristische aanklacht tegen dwaasheid in de maatschappij. Aan het woord komt Stultitia of Dwaasheid - een betere vertaling dan Zotheid. Zij is een godin, maar vooral een allegorische figuur. Ze beweert dat dwaasheid gelukkig maakt, en geeft voorbeelden uit verschillende beroepsgroepen. Philautia of eigenliefde komt op vele terreinen voor, net als irrationeel handelen en het opzoeken van een roes.

Wanpraktijken in de Katholieke Kerk worden op de hak genomen: heiligenverering, aflaten en simonie. Ook voor z'n eigen beroepsgroep, de theologen, is Erasmus niet mals.

Als we naar het heden kijken, zien we dat de rijken en machtigen der Aarde veel onzin uitslaan en dubieus gedrag vertonen. Bijgevolg kunnen we besluiten dat Stultitia nog steeds de meest vereerde godheid is.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:27 uur

geplaatst: vandaag om 11:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.